Специалист по онкология в един Центровете за лечение на ракови заболявания в Хамбург Антония Бейтцен-Хайнке разказа пред немски медии, че се старае ежедневно, въпреки че е изключително заета в клиниката, да яде пресни плодове и зеленчуци, а също и пълнозърнести храни.

Какво трябва да ядем и да избягваме според водещ онколог

Тя смята, че за профилактика на рак е необходимо да се спазва балансирана диета с високо съдържание на фибри. Червено месо, включително колбаси и месни деликатеси, не следва да се употребяват повече от веднъж два пъти дневно, тъй като има връзка между употребата на месо в големи количества и повишеният риск от развитие на рак на дебелото черво.

Също така е известно за съществуването на връзка между захарните изделия, особено на напитките със захар и онкологичните заболявания, затова те изобщо не трябва да се консумират.

Газираните напитки със захар онкологът препоръчва да се замени с чай без захар или съвсем леко подсладен и вода.

С Бейтцен-Хайнке е съгласен и дерматологът от Германия Йенс Тесман, който смята, че захарта е провокатор на възпалителни процеси в кожата.

Според гастроентеролога Дагмар Майнц, на трапезата трябва да присъстват повече зеленчуци, отколкото плодове. Последните съдържат много фруктоза, и ако се консумират в големи количества, то нараства риска от омазняване на черния дроб.

Защо картофени гарнитури, а не с бял ориз и макарони

Онкологът също препоръчва от популярните гарнитури да предпочитаме картофените, тъй като те са по-малко калорични, отколкото белият ориз и макароните.

Бейтцен-Хайнке не споменава нищо за двигателната активност и за стреса, както и за наследственото предразположение към онкологичните заболявания.

Промяната на хранителния режим може да помогне за намаляване на риска от онкологични заболявания, но не гарантира, че това няма да се случи.

Неотдавна бе установено, че за развитие на рак на дебелото черво допринася до голяма степен генетична мутация, която се предава по наследство.

Не е известно кой точно фактор отключва аномалното размножаване на клетки на дебелото черво и дали храненето има някакво значение, както и двигателната активност.