Комедони, наричани още черни точки, представляват симптом на някои кожни заболявания, също могат да се появят при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и при ендокринни нарушения.

Себум, замърсявания и олющени клетки на епидермиса запушват порите, в резултат на това се формират черни точки на повърхността на кожата.

Какви са причините?

Основната причина е натрупване на себум в космения фоликул, който е запушен с тапа от най-често мъртви кожни клетки и прахови частици.

Това означава, че секретът на мастните жлези не е в състояние да се евакуира самостоятелно от фоликула и постепенно се натрупва в него.

Токсините, които трябва да се отстранят през кожните пори, си взаимодействат със себума, резултат на което се образува плътна лепкава маса.

Външно комедонът става забележим, когато мастният секрет, смесен с токсини и бактерии частично излиза през финия отвор фоликула и под действието на кислорода придобива тъмен оттенък.

Непосредствената причина за появата на черни точки е неправилното поддържане на кожата на лицето и тялото.

Използването на козметика на основата на мазнини и гримове и навикът за лягане да се спи, преди да бъдат почистени, води до натрупването на кожата на лицето на мъртви клетки, втвърден мастен секрет, прах, бактерии и солни кристали от поотделянето.

Ако кожата на лицето е податлива на омазняване, то или повече от посочените по-горе фактори са достатъчни за формирането на черни точки.

Генетичната предразположеност също се сочи като един от потенциалните причинители, тъй като при жените, чиито близки са имали или имат черни точки, процентът на засягане е по-висок.

Повишените нива на тестостерона, особено при хора, предразположени към акне, стимулират активността на мастните жлези, освен това епителните клетки, покриващи отвора на космения фоликул не опадат своевременно, което предизвиква стесняване на канала на косъма в началото , а впоследствие напълно се затваря и се образуват комедони.

В редки случаи, като страничен ефект от употребата на някои лекарства, е възможно да се появят черни точки, но след спирането на медикаментите изчезват сами.

При стресови ситуации съставът на мастния секрет също се изменя, тъй като при стрес хората обикновено обръщат по-малко внимание на хигиената и грижата за лицето, което косвено предизвиква образуването на черни точки.

След възстановяването на обичайния начин на живот и при осъществяване на дължимата грижа за кожата, комедоните появили се по тази причина изчезват самостоятелно.

Влажният климат и замърсяването на въздуха способства за натрупването върху кожата на микрочастици от мръсотията и стимулира формирането на черни точки.

Лечение на комедони

Лечението трябва да бъде комплексно, необходимо е провеждането на терапия, а при необходимост и коригиране на заболяването причинител.

Козметичните процедури за нормализиране отделянето на мастен секрет и отстраняването на мъртвите клетки спомагат за подобряване състоянието на кожата.

Необходимо е да се обърне повече внимание на личната хигиена. Измиването на лицето трябва да се извършва с миещи препарати не повече от два пъти дневно. Колкото е възможно по-малко да се допират ръцете до кожата на лицето и да не допуска продължителното задържане на косата над лицето.

Пилинг с плодови киселини и микродермабразиото отстраняват горният мъртъв слой клетки. След това се препоръчва прилагането върху лицето на козметични лекарствени препарати, имащи антикомедогенни свойства.

Възпалените зони се забърсват със салицилов разтвор.