Миризливи крака представляват често срещано състояние, характеризиращо се с натрупване на прекалено много пот в най-често затворените от обувките ходила.

Медицинският термин, който се използва за обозначаване на състоянието е бромодоза.

Какви са причините?

Краката имат повече потни жлези от всяка друга част на тялото. Като тези жлези отделят пот редовно през целия ден, като така осигуряват влажността и еластичността на кожата.

Някои обувки могат да предизвикат увеличаване количеството на отделяната пот като освен това и не позволяват нейното изпаряване и абсорбиране, така кожата остава постоянно влажна.

А тези тъмни и влажни условия, които се създават, са много благоприятна за развитието и размножаването на бактерии. И когато тези организми започнат да заграждат капчиците пот, краката започват да миришат.

На всички хора могат да им се изпотят краката, независимо от температурата или сезона, но по-често се случва на тийнейджъри и бременни жени поради хормоналните промени, които са причина за свръхактивност на потните жлези.

По-вероятно е да имате потни крака, ако сте в движение, в смисъл на крака през целия ден, ако сте под голям стрес или ако страдате от хиперхидроза, което се характеризира с повече от обичайното отделяне на пот.

Лошата хигиена понякога също може да окаже влияние например при рядко миене на краката или несменяне на чорапите най-малко веднъж дневно, което създава условия за увеличаване на количеството на бактериите.

Лечение на миризливи крака

Един от най-добрите начини за предотвратяване размножаването на бактериите и произтичащата от това миризма на краката е поддържането на добра хигиена на стъпалата, например:

• Измивайте краката си всеки ден с мек сапун като внимателно почиствате пространството между пръстите и след това със старание трябва да бъдат подсушени, особено между пръстите.

• Поддържайте ноктите си къси и чисти;

• Редовно проверявайте ходилата и петите си за наличието на твърда, мъртва кожа, като в нея много лесно прониква част от влагата от стъпалото и се превръща в идеалното местообитание за бактериите.

• Сменяйте чорапите си най-малко веднъж на ден;

• Опитайте се да редувате поне 2 чифта обувки като е нужно да оставяте носените през деня обувки най-малко 24 часа да се проветряват, преди да ги сложите отново.

Премахвайте стелките, за да подпомогнете процеса на сушене.

• Носете чорапи, които ще абсорбират влагата като например дебели и меки такива, изработени от естествени влакна или специално изработени да поемат влага.

• Носете обувки, изработени от естествена кожа или плат, а не синтетичен материал като пластмаса;

• Избягвайте да носите прилепнали обувки;

• През летните месеци е добре да носите отворени сандали или чехли и да ходите изцяло боси у дома.

Но, имайки предвид, чистота на градовете в България и огромната популация от бездомни кучета, е абсолютно задължително, веднага щом се приберете у дома след ходене по чехли или сандали по улицата, поне да си изплакнете краката.

Тъй като бездомните кучета са приносители на множеството паразити, чиито яйца не се видими с невъоръжено око и съществува много голяма вероятност да попаднат върху крака ви и ако не си изплакнете краката тези паразитни яйца е възможно да се окажат на масата или леглото ви и неволно да ги погълнете.

• Ако миризмата на краката ви е много упорита, можете да ги мажете формалин, сутрин преди да обуете чорапите и вечер, преди да легнете.