Немски учени от изследователски център във Федералната република твърдят, че рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания могат да се предскажат още в доста млада възраст.

Как контролът на холестерола в младостта спира инфарктите и инсултите

И не само да се предскажат, но и да се понижат тези рискове, като се променят нивата на холестерол в кръвта.

Учените анализирали данни от 38 изследвания, проведени в 10 държави – в САЩ, Австралия и в европейските държави за период от над 40 години, от 1970 г. до 2013 г.

Общо в тези проекти участват почти 400 000 души, които в началото на изследванията не са имали никакви заболявания.

За времето на наблюденията били регистрирани 54,5 случая на сърдечно-съдови заболявания, сред които инфаркти и инсулти с летален изход и без такъв.

Анализът на данните показва, че рискът от развитие на болестите на сърцето и на кръвоносните съдове се понижават с намаляването на т.нар. недобър холестерол, тоест всички видове холестерол, освен т.нар. добър.

Минималните рискове се наблюдавали за хора, при които недобрия холестерол е съставлявал не повече от 2,6 милимола на литър кръв.

В групата на максималните дългосрочни рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания се оказват хора на възраст до 45 години.

Учените обясняват това с факта, че вредният холестерол оказва разрушително въздействие по-дълго време.

Колкото по-млад е човек с високо ниво на лош холестерол, толкова повече се увеличава вероятността в напреднала възраст да страда от болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

Разчетите показват също, че ако се понижават нивата на недобрия холестерол, то рисковете от сърдечно-съдови заболявания ще се понижават.

Как атеросклерозата може да се пребори след 60 

Така например, ако на мъж до 45 години изходното ниво на недобрия холестерол е от 3,7 до 4,8 миломола на литър, то ако успее двойно да понижи този показател, то рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания ще се понижи от 16% до 4%.

За жените със същите изходни показатели рисковете се понижават от 29% до 6%.

При еднакво изходно ниво на нелошия холестерол при хора над 60 години мъжете, които контролират холестерола, могат да намалят вероятността от инсулт или инфаркт от 21% до 10%, а жените – от 12% до 6%.

Така активните усилия по понижаването на лошия холестерол не просто спират развитието на атеросклерозата, но дори може да се преобърне проявлението на първите симптоми на това заболяване.