Както и всяка сложна за осмисляне тема, така и историята с пандемията кара хората да преминат през 5 стадии на преживяване: - отрицание, ярост, споделяне, депресия и приемане.

Отрицанието – Никакъв вирус не съществува и яростта – Свалете си маските защо плашите хората, вече са преодолени от повечето от нас. След това идва стадия на споделянето или на преекспониране.

В социалните мрежи потребителите споделят един с друг подробности за необичайни, само така си внушават, остри вирусни инфекции, които са прекарали миналата зима – с висока температура, слабост, главоболие, упорита кашлица, тоест с всички симптоми на COVID-19.

Всичко това дава надежда на хората, че ако са преболедували, то няма как да се заразят повторно.

Защо не трябва да бъдем толкова сигурни в имунитета

Преболедували ли са вече повечето COVID-19

Да, определено. Към тази версия се придържат не само потребителите на социалните мрежи, но и някои сериозни учени от Оксфордския университет.

Професорът по теоретична епидемиология Сунетра Гупта заедно с нейните колеги в края на март се застъпват за тезата, че коронавирусът още през зимата е заразил до половината от британците.

Голяма част от гражданите са преболедували безсимптомно или леко като обикновена остра вирусна инфекция, и сега в страната има изграден колективен имунитет. Това означава, че строгите карантинни мерки, които убиват икономиката, могат да бъдат отслабени.

Истината е, че Оксфордското изследване все още не е преминало през научна рецензия. Освен това резултатите от него бяха оспорени от други учени. Този смел научен труд все още има своите плодове.

Дали масовото тестване е решение или само се разходват средства

Правителството на Великобритания е закупило 3,5 млн. теста. Целта е провеждането на мащабно серологично изследване в страната, за да се установи колко хора вече имат имунитет към COVID-19.

Другите държави също вървят по този път. Германия ще направи тестове на 100 000 души, с които ще се търсят антитела.

У нас също бе повдигнат въпроса за бързите тестове за откриване на антитела, но все още не е стартирало масово тестване.

Според резултатите от тестовете на хората, на които бъдат открити антитела към COVID-19, се предвижда издаването на сертификати, потвърждаващи тяхната безопасност за обществото.

Тези хора могат да не спазват противоепидемичните мерки и да се върнат на работа.

В САЩ също се надяват да създадат тестови системи, с които се откриват граждани, които имат имунитет към коронавируса.

От оперативния щаб у нас обявиха, че не си представят как ще се случи това хората, които са с имунитет да бъдат обособявани в отделни кохорти и дадоха пример, който показва колко е несъстоятелно предложението.

Тези с имунитет срещу COVID-19 ще трябва да вървят по левия тротоар, а останалите без такъв по десния може би.

Теорията може да звучи прекрасно, но има и друг проблем, освен този с обособяването на кохорти.

Повторно заразяване с коронавирус – как е възможно

Не е изключено. Досега съвсем не е ясно колко силен и пълен ще е имунитетът към COVID-19, който ще се изгради. На разположение са само косвените данни, и то те са доста противоречиви.

Изследване, ограничено по мащаб, на друг коронавирус предизвикващ настинка показва, че хората могат повторно да се заразят след година, но техните симптоми ще бъдат по-слаби.

Учените проучват и предшественика на уханския коронавирус – вирусът на атипичната пневмония.

Установило се, че имуноглобулините IgG са със същите антитела, свързани с устойчив имунитет, появили се в кръвта на заболелите 21-30 дни след първите симптоми и запазили се не по-малко от 2 години.

Китайски вестник съобщава, че до 10% от хората, които са преболедували от коронавирус, по-късно се заразяват отново. Тестовете за COVID-19, които са били отрицателни при изписването от болницата, след около седмица, седмица и половина отново стават положителни.

Фактите на повторното заразяване изискват и повторно проверяване, тъй като може да се окаже, че някои тестове не са били направени правилно и са дали грешен резултат. Има обаче и друго обяснение.

Дори и ако в кръвта ни се появят антитела, то това не означава, че се формира имунитет към заболяването. Необходимо е да се оцени дават ли антителата достатъчно ниво на защита. Точна информация все още няма.

Съвсем не означава, че антителата към SARS-CoV-2 ще се появят в същите срокове и ще са толкова устойчиви, както при предходния коронавирус.