Представители на организации за защита на жертви на домашно насилие, от различни държави бият тревога по повод нарастването на насилието в семейства, които са в условия на самоизолация или на карантина.

Дългата карантина и ограничения увеличават домашното насилие

За този проблем съобщават немски и френски експерти, испански психолози и представители на китайска организация за защита на правата на жените.

Всички те отбелязват, че стресът, предизвикан от необходимостта от социално дистанциране, увеличава напрежението между хората и увеличава риска от използването на битово и друг вид домашно насилие от отношение на жени и деца.

Тези рискове не се ограничават само до семействата, в които и преди са регистрирани случаи на домашно насилие.

Така например, китайски експерти съобщават за трикратно нарастване на съобщенията за случаи на насилие по отношение на жени. В Испания вече има случай на убийство на жена от нейния съпруг, с който е била под карантина.

В Турция е нараснал броя на сигналите от подлаганите на насилие жени в съответните организации.

У нас също бе съобщено на случай на убийство в Садово, за което се предполага, че може да е свързано с наложените противоепидемични мерки.

Проблемът идва основно от обстоятелството, че към настоящия момент, заради карантината децата и жените са лишени от възможност да се обърнат за помощ в специализирани центрове.

Оказването на помощ на жертвите - изключително затруднено

Самите социални работници са принудени да работят онлайн и не могат да помогнат на жертвите на домашно насилие, а в самите центрове местата не стигат.

Някои държави отчитат този проблем. В Италия, въпреки строгите ограничения, жертвите на домашно насилие не е нужно да представят декларация при излизане от дома, ако отиват в специализиран кризисен център.

В Австрия на подлаганите на домашно насилие се предоставят гарантирани места в аналогичните центрове. В Германия се обсъжда организация на такива убежища.

Психолозите се надяват карантината да не продължи повече от 2-3 седмици, защото при принудително затваряне у дома в продължение на няколко месеца нивото на насилие в семействата нараства в пъти.

Това е логичен завършек на паниката, обхванала почти целия свят, и още по-вредни са ограничителните мерки, които при немалко хора водят до агресия.