Живеем в състояние на постоянен стрес и сме свикнали да го смятаме за изключително вреден. Отчасти това е така. Възможно ли е стресът да се превърне в нещо наистина полезно.

Всъщност това да сме стресирани съвсем не е толкова лошо, какъв е скритият потенциал на непрестанното нервно напрежение.

Продължителният стрес е вреден, причина е за здравословни проблеми, емоционално прегаряне, недоволство от живота, депресия, агресия, конфликти с околните и много други.

Възможно е ли е да го предотвратим? Вариантът да се избяга от стреса не е подходящ за повечето от нас.

Как да се научим да извличаме полза от стреса

Стресът да бъде в наша полза

Повечето хора се стараят да се избавят от стреса или да избягат от проблемите. Затова на стреса отговаряме с отрицание „Всичко ми е наред”, с гняв „Защо аз?”или с депресия „Не мога да се справя с това”.

Колкото и да е странно обаче, стресът повишава осъзнатостта, ускорява мисловната дейност, повишава работоспособността и много от нас с основание казват, че се чувстват прекрасно в кризисна ситуация.

Това означава, че можем да го накараме да работи за нас.

Страдащите от тревога казват, че тяхното безпокойство помага за предвиждането на проблеми и за подготовка на възможни решения.

Изследванията показват, че възрастните, които са имали тежко детство, са много силни и устойчиви на трудности и много повече ценят подаръците, които им прави живота.

Много години са ни учили, че състоянието на стрес – това е лошо, а здравословният начин на живот предполага липса на стрес. Но това съвсем не е така. Ново изследване потвърждава, че убеждението „стресът – това е добре” носи повече ползи.

Три начина как да се справим със стреса

1.Да се опитаме да го разберем

Осъзнаването как точно изпитваме стрес е първата стъпка към правилното управление на това състояние. Добре е да си зададем 3 въпроса:

  • Как изглежда реакцията ни на стрес? Може би това е гадене, болки в корема, силно главоболие или желание да си легнем в леглото и да се завием през глава, скривайки се от всичко и от всички.
  • Определяне на реакцията на стрес, да я игнорираме или не? Всеки път забелязвайте симптоми и признавайте какво ви безпокои.
  • Какво ви безпокои? Какво включва реакцията на стрес?

След като направим това, можем да продължим напред.

2.Да използваме своя стрес

Когато разберем какво и защо се случва с нас, и да се научим да се вслушваме в своето състояние, то трябва да решим какво да правим. Време е да се отнесем към стреса като към нещо добро и да се държим отговорно.

Да го използваме, вместо постоянно да го очакваме да си отиде, или да се преструваме, че го няма.

3.Трябва да се замислим:

  • Как да се възползваме от ситуацията?
  • Какво трябва да направим затова?
  • Има ли нещо, на което трябва да се научим, или някой, чиято помощ ни е нужна?

Възможно е да сме се вглъбили твърде много в себе си, отказвайки се от житейския баланс. Може би сме толкова заети с грижата за другите, че сме забравили за себе си. Или е дошло време да си търсим нова работа.

 И проблемите в отношенията с околните, могат да се използват за подобряването им – във всеки случай стресът ни показва как да продължим.

Да приемем истината, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни

Всеки от нас преживява стреса по различен начин. Някои практикуват йога, други бягат, медитират. Трети пият или спят по цели дни.

Тези позитивни и негативни стратегии ни помагат да избягаме от стреса, да игнорираме съобщенията, които ни изпраща.

Стресът е важен сигнал, който е необходимо да се отчита. Него да го приветстваме и да се постараем да разберем какво ни казва.

Благодарете му за предоставената възможност. Приветствайте измененията, тъй като те са необходими, за да стане животът ни по-добър. Обърнете се към вътрешната си сила.

Тогава стресът ще ви помогне да постигнете успех в работата и в отношенията си с околните, да станете по-силни и уверени.