На извънреден брифинг преди полунощ председателят на Народното събрание обяви, че има заразен с коронавирус депутат, който е №400 от началото

По препоръка на Националния оперативен щаб всички депутати ще се тестват, под въпрос се поставя планираната актуализация на бюджета, която подготвя Министерски съвет.

Всички депутати ще бъдат тествани за коронавирус

Засега няма препоръка за поставянето на целия парламент под карантина. Тестването ще се проведе в няколко болници в столицата и ще започне още утре, надеждите на председателя са, че те ще са отрицателни.

Председателят на Народното събрание обяви, че няма да дава подробности как е станало заразяването на депутата, ще бъде оставен да се възстанови и едва след това, ако желае може да разясни как може да е станало.

Обработката на пробите обикновено отнема около 48 часа, затова до тогава няма да има яснота дали предстоящата важна актуализация на бюджета ще бъде отложена за след Великденските празници.

Ще бъдат тествани не само всички народни представители, но и служителите в парламента, дори и шофьорите.

Целта е да се избегне разпространението на вируса и в избирателните райони, затова е важно депутатите да бъдат тествани възможно най-скоро.

Ще открият ли PCR тестовете вирус при депутатите

В такава ситуация добре би било да се направят и бързи тестове на заразения депутат, за да се установи дали вече има образувани антитела М, които са признак на скорошно инфектиране – от преди седмица.

PCR тестовете също не са съвършени, възможно е, ако заразяването е станало съвсем скоро в близките 24-48 часа, да не може да се изолира РНК на вируса.

Последното заседание на парламента бе миналата седмица, след което народните представители по предложение на председателя се саморазпуснаха с цел превенция на COVID-19.

Затова по всяка вероятност, ако някой се е заразил от депутата, тестовете трябва да покажат инфекция.

Надеждите са, че депутатът не е категорията хора свръхразпространители, които са оръжие на масово поразяване и разпространяват вируси сред околните с невероятна скорост. Описани са случаи на до 50 заразени от един човек.