Редовното и правилно миене на ръцете е една от мерките за профилактика на заразяване с новия коронавирус.

Лекари напомнят, че не е достатъчно просто да си намажем ръцете с малко количество пяна от сапуна.

Също необходимият ефект няма да донесе пълното насапунисване на дланите, ако човек не обръща достатъчно внимание на участъците между пръстите и на кожата под ноктите.

Точно там вируси и бактерии остават най-дълго. За това, че на кожата под ноктите могат да се натрупат голямо количество патогенни микроорганизми, показва цяла съвкупност от изследвания на учени от различни държави, които активно се провеждат от 80-те години на 20-ти век.

Опасно ли е да се лакират нокти и да се прави ноктопластика при пандемия

Към настоящия момент все още няма достатъчно изследвания, които да разглеждат дали новият коронавирус оцелява под нокти с маникюр или без него.

Резултатите от проведените по-рано проучвания показват, че на хигиената на ноктите в период на разпространение на инфекцията е необходимо да се обръща специално внимание.

По данни на СЗО, маникюрът с обикновен безцветен лак и с късо изрязани нокти не способства за увеличаване на бактериите по кожата около ноктите. Маникюрът с излющен лак или гел може да способства за нарастване на микроорганизмите на ноктите.

Що се отнася до изкуствените нокти, то те не могат да окажат влияние на промяната на естествената флора на кожата и количеството патогени.

Изследванията, на които се позовава СЗО, показват, че здравните работници с акрилов маникюр са с повече грамотрицателни бактерии на връхчетата на пръстите от тези, които предпочитат да не си правят ноктопластика.

Този фактор се запазва, дори след миене на ръцете със сапун или използване на антисептици на основата на спирт. Това означава, че изкуствените нокти могат да са пречка за пълноценна хигиена на ръцете, особено необходима в период на пандемия.

Каква трябва да е дължината на ноктите

Към настоящия момент няма данни, че дължината на ноктите оказва сериозно влияние на размножаването на патогените, отбелязват от СЗО. Това се обяснява с факта, че за повечето бактерии е достатъчна дължина на ноктите от само 1 мм, за да започнат да се размножават под тях.

СЗО препоръчва на лекари и хирурзи да се откажат от дългите нокти, тъй като могат да разкъсат ръкавиците, които използват. За хирурзите се забранява и ноктопластика, както и използването на лакове за нокти.