Джинджифил, лимон, лук и чесън – тази комбинация може би не е никога толкова популярна, колкото в период на пандемия. До колко тези продукти са наистина полезни и най-важното кой не трябва да ги консумира, дори и да му се иска много.

Чесън, джинджифил и лимон – кога могат да навредят

Джинджифил

Всеки е чувал, че джинджифилът може да победи коронавирус. Това, разбира се, не е така. Медицинското използване на този продукт все пак е възможно, но не трябва да вярваме напълно в това, което пише за джиджифила в Интернет.

С него лекуват всичко – от онкологични заболявания до въшки, но го забраняват при язва, гастрит и бременност.

Ако потърсим информация в научните публикации, ще узнаем, че това съвсем не е така. Не може да се каже, че джинджифилът е проучен много добре, но сериозни научни организации, предимно от Азия, твърдят, че може да подобри протичането на захарен диабет, да способства за намаляване на теглото, да окаже противовъзпалително действие и да подобри здравословното състояние при настинка.

В Европа и САЩ пишат за използване на джинджифил основно против гадене. Например, в началото на бременността, а също и когато симптомът е предизвикан от химиотерапия.

Доказателствата за ползите от джинджифила не са много, а и изследванията продължават.

Джинджифилът е доста пикантен продукт и затова може да създаде доста неприятности функционална диспепсия – болка в областта на стомаха, рефлукс – киселини, хемороиди в период на обостряне.

Същевременно е доста полезен и вкусен продукт, с който можем да разнообразим ястията и да създадем празнична атмосфера.

Лимон

Това, че лимонът е много кисел поражда редица въпроси. Не се ли развива язва от него? Ако в него има витамин С, означава ли, че е невероятно полезен.

Всъщност аскорбиновата киселина в лимона е не повече, отколкото в другите плодове, но е достатъчно. Това е добър неин източник.

Страхът от лимонената киселина няма научна обосновка. Да, в него има много органични киселини. Какво в норма се съдържа в стомаха? Една от най-силните неорганични киселини – това е солната. Стомахът е програмиран да издържа на нейното действие. На този фон органичните киселини са просто незабележими за него.

Невероятната киселинност на лимона – това е чисто вкусов и психологически феномен. Органичните киселини в него са слаби и при попадане в организма могат да имат алкализиращ ефект.

Натриевият цитрат, когато се появи в урината я алкализира. Това е полезно при подагра и наличие на бъбречни камъни от пикочна киселина, при оксалатни обаче не е полезен лимонът.

Основната вреда, за която може да допринесе лимонът, това е скритата захар. Ако го добавим в много сладка напитка, ще изглежда освежаващ. Това означава, че шансовете да се сдобием с много калории и вредни въглехидрати се увеличава.

Ако имате проблеми с обмяната на въглехидратите и наднормено тегло ще трябва да сме особено бдителни.

Чесън

От какво ли не лекува. Виждали ли сте гердани, окачени на врата на децата за профилактика на вирусни инфекции? В някои държави е установена практика без такива да не пускат децата в детската градина.

У нас за щастие не се стига до подобни крайности, а и няма смисъл, тъй като чесновият ароматизатор не осигурява защита от вирусни инфекции.

В аптеките има множество добавки на основата на чесън. Препоръчват да се дава по скилидка чесън всеки ден за имунитет. Как стоят нещата всъщност?

Чесънът е един от основните провокатори на рефлукс – киселини, оригване и други симптоми.

Достатъчно изразен и жлъчегонният ефект при него. Това не крие рискове за здравите хора, но може да представлява опасност за тези, които страдат от някои заболявания.

Колкото и да е странно чесънът е обект на интерес и в научната литература, повече от 6000 научни статии са публикувани на тази тема.

Да, чесънът понижава кръвната захар и артериалното налягане. До колко това влияе на честотата на инфарктите и на смътността на науката не е известно.