Оток на лицето това е излишно количество течност, което се събира в пространството между тъканите на кожата. На този фон лицето изглежда подпухнало, но защо е така.

Естетичният дискомфорт – това не е единственият проблем. Това патологично натрупване на вода в кожата означава, че нещо не е наред със здравето.

Каква може да е причината за отоци на лицето

Развитието на отоци по лицето на първо място е свързано с нарушение на водно-електролитния баланс в организма, възможно е да се появят по различни причини.

Течността от клетките навлиза в междуклетъчното пространство обикновено, заради увеличаване на налягането в капилярите, недостиг на белтъчини в кръвта, застой на лимфата и т.н.

Това може да е характерен признак на патология на сърцето, на черния дроб, на бъбреците, алергии. Освен това, проблем могат да предизвикат и хормонални нарушения, болести на стомашно-чревния тракт, остеохондроза в шията, недоспиване, преяждане и други фактори.

Още един възможен фактор, предизвикващ развитие на пороци на лицето, това е травма.

Как точно да се избавим от подпухналото лице, ако на пръв поглед няма други фактори, провокиращи отоци?

Традиционните представи за това откъде се появяват отоци. Неправилно хранене, нарушен режим на сън, заболявания и стрес.

Това са предполагаемите провокиращи фактори, тъй като всички изброени симптоми могат да доведат до подпухване на лицето.

Разбира се, можем да се откажем от употребата на алкохол, да престанем да ядем солена храна през нощта, да си лягаме точно в 22 часа. Но това съвсем не гарантира, че ще забравим завинаги за неприятното подпухване.

Трябва да търсим по-сериозни, по-дълбоки причини за проблема. Застоят на течности в лицето може да се крие в притискане на венозни и лимфни съдове, по които кръвта при нормално състояние може свободно да се оттича.

Външно подпухването се проявява под формата на отоци. Най-често са особено изразени сутрин, тъй като по време на сън тялото е в хоризонтално положение и естественото отичане на течности се затруднява още повече. И затова сутринта в огледалото виждаме една подпухнала физиономия.

Това е предизвикано от застой на венозна кръв, която се среща при деца и възрастни. Първопричината е травма на черепа, поради която костите са се разместили и се е стигнало до притискане на кръвоносни съдове.

Отоци под очите

От вените под очите кръвта се отича не надолу, а през черепната кухина, затова при наличие на препятствия, каквото е разместването на кости, това се забелязва.

Заради притискане и разместване на кости на черепа отворите между тях намаляват като размери. И затова мастната тъкан, която се намира под очите се подува.

Тези отоци лесно могат да се отличат от бъбречните. При бъбречни заболявания отоците не се съсредоточават единствено под очите. В този случай се подува цялото лице.

Ако в анамнезата няма каквито и да е указания за патология на бъбреците, то отоците най-вероятно са свързани със стара травма на черепа.

Това потвърждава и фактът, че често на фона на остеопатично лечение се наблюдава намаляване на подпухването на лицето.

Ако отоците и синьото под очите са се появили отдавна, а кожата вече е пигментирана, то напълно няма как да се премахне.

Често се случва след курс сеанси при остеопат областта около очите да започне да изглежда по-свежа и здрава, а сутрешните отоци престават да развалят настроението и външния вид.

Мерки против отоци на лицето

На първо място трябва да обърнем внимание на скалпа, като му направим масаж, който да стимулира кръвообращението, така излишната течност по-лесно ще се отече и след малко подпухването ще отшуми.

За намаляване на подпухването трябва да поработим и с шията. Леко раздвижване в тази зона, също помага за подобряване на кръвообращението в областта на лицето. Това допълнително улеснява отичането на излишната течност от лицето.

С тези 2 упражнения за 10-15 минути ще успеем да се приведем във форма и да забравим за подпухналото изражение в огледалото, което сме видели само преди малко.