Лигавиците на тялото са традиционно място за обитание на бактерии. Откриват се в стомашно-чревния тракт, в дихателните пътища, в устната кухина и в други области на тялото.

Очите не са изключение – в тях живеят разнообразни микроорганизми. С какво гледаме към света, освен с очите?

Тяло и микробиом

Когато става въпрос за микрофлора на човешкото тяло, както традиционно се смята, то това са чревни бактерии, в краен случай – кожата или на влагалището.

Тялото има и други органи, които в норма също са обитавани от бактерии. Сред тези органи са, например, бели дробове, а също и очи.

Идеята е, че в очите може да има собствена и дори особена общност от микроорганизми, и неведнага е била възприета от научните кръгове.

За първи път тази мисъл е изразена през 1907 г., но сериозно от бактериите на очите медицината започва да се интересува много по-късно.

Дълго време се е смятало, че например, бактериите от въздуха, от ръцете или от краищата наистина могат да попаднат в очите, но в скоро време те трябва да се отмият те трябва да се отмият със слъзна течност.

И едва преди няколко години учените се съгласяват, че очите имат собствена микрофлора, която се определя от възрастта на човека, география на неговото местообитание, етнически особености, наличие на различни заболявания и особено на хронични. А също и дали носи контактни лещи.

Цялата тази микрофлора обитава повърхността на окото, по-точно обвивката, която го покрива – конюнктивата. Това прозрачно образувание от многослоен епител, съдържа освен всичко останало, следните специализирани клетки:

  • Чашковидни – образуват слуз, която задържа микроорганизми, но през нея преминават вещества, която ги убиват – лизоцим, пероксидаза, лактоферин и др.
  • Дендритни клетки – на Лангерганс, имунни клетки, които умеят да разпознават антигени, а също и участват в образуването на цитокини и за стимулация на други клетки на имунната система – Т-лимфоцити.
  • Имунокомпетентни – гранулоцити, лимфоцити, а също и големи клетки.

Всичко това означава, че отношенията между бактериите, обитаващи очите, и имунната система на организма не са много прости. Но при норма микрофлората на очите представлява надеждна бариера, предпазваща очите от проникване на патогенни микроби.

Бактерии на очите

Изследванията показват, че основни обитатели на очите са представители на 4 основни бактериални рода – стафилококи, коринебактерии, пропионобактерии и стрептококи.

При 65% от здравите хора повърхността на очите при норма се обитава от хепатит TTV, тъй като също се смята за пълноправен член на лидерите на микробиома.

Някои от изброените разновидности на бактерии, например, на епидермален стафилокок, могат да се открият както в очите на здрав човек, така и при болен от кератит.

Очните обитатели като защитници и лекарства

От многобройните инфекции, които ни заобикалят, тялото ни е защитено от т.нар. бариерни тъкани, лигавици, кожа, лимфоидни тъкани.

Съществува, дори такова понятие, като имунна система на лигавиците, която съставлява различни защитни механизми.

Благодарение на нея се образуват имуноглобулини, цитокини и други ценни вещества, които не дават на инфекциите да проникнат в тялото и да се размножат там.

Конюнктивата също е бариера за вредни микроорганизми. През 2016 г. учени от National Eye Institute показват, че бактериите на очите неслучайно заемат своето място и носят на човек доста осезаема полза.

Така например, постоянният обитател на конюнктивата коринебактерията активизирала имунните клетки да образуват антибактериални вещества, които унищожавали чуждите патогенни микроорганизми в слъзната течност.

В експерименти с лабораторни мишки е показано, на повърхността на очите на които живеят коринебактерии от този вид, са по-устойчиви на заразяване и предизвикват слепота.

Това са принципно нови възможности при терапията на много очни заболявания. Може би някога ще се появят истински очни антибиотици – препарати за лечебни бактерии, които се отлагат на очите за защита от инфекции.

Днес на пълен ход текат работите по създаване на ГМО бактерии за лечение на някои заболявания на стомашно-чревния тракт, недалеч е денят, когато такива бактерии ще се появят и за очите.