Използването на интензивна светлинна терапия може да помогне за намаляване уврежданията на тъканите, което се осъществява при инфаркт.

10 000 лумена светлина по-добра защита от инфаркт

Въздействието на лабораторни мишки в рамките на седмица по-силна светлина подобрило тяхното състояние след инфаркт. Учените предполагат, че тази процедура може да е полезна и за хората.

И досега беше известно, че интензивната светлина може да предпази от инфаркт, но сега е определен механизмът, който е в основата на защитния ефект.

В рамките на изследванията учените установяват, че интензивната светлина влияе на функциите на гена PER2, който експресира частта от мозъка, контролираща циркадните ритми, тоест денонощната динамика на честотата на сърдечните съкращения.

При увеличаване на експресията на гена с помощта на интензивна светлинна терапия, изследователите откриват, че сърдечният мускул на мишките получавал допълнителна защита, когато не получавал достатъчно кислород, например, при инфаркт.

Освен това се оказва, че интензивната светлина повишава нивата на сърдечния аденозин – вещество, което помага за регулиране на кръвообращението.

Заедно тези предимства помагат за защита на здравето на сърцето. Освен това при изучаване на мишките е установено, че от изключителна важност е физическата активност зрително възприела светлината, тъй като слепите мишки не получават никаква полза от въздействието на интензивната светлина.

Как силната светлина влияе на здравето на човека

Следваща стъпка е изучаването на въпроса за влиянието на светлинната терапия върху хората. Изследователите работели със здрави доброволци и ги изложили на въздействие на интензивна светлина в продължение на 30 минути.

Всяка сутрин 5 дни подред на участниците се въздействало с по 10 000 лумена светлина – дозата е равна на осветеността при слънчев летен ден, и няколко пъти им направили изследване на кръвта.

Установило се, че регулираща роля на циркаден ген се подобрява в отговор на светлинна терапия, както при мишки, така и при хора.

При хората се наблюдавало и понижаване на нивата на триглицеридите в плазмата и подобряване на метаболизма.

Светлината е от ключово значение за здравето на човек – не само при регулирането на циркадния ритъм, но и за състоянието на сърдечно-съдовата система.