Названието на това вещество провокира не най-приятни асоциации, но това е от тогава, докато не се запознаем по-близо с него.

Каква роля уреята играе за здравето на кожата и защо се съдържа в кремовете

Какво е това урея

Когато се говори за свойството на кожата да задържа вода, експертите често напомнят за натуралния овлажняващ фактор.

Това е комплекс от вещества, които помагат на кожата да поема и задържа вода от всички достъпни източници. Така че уреята съставлява до 7% от този комплекс.

Затова при нормално съдържание в организма поддържа гладкост и еластичност на кожата и способност за възстановяване.

Както и в случая с хиалуроновата киселина, нивото на уреята с възрастта се понижава. Затова попълването на запасите е полезно и важно. Как да се направи това?

Как уреята попада в козметиката

Уреята в естествен вид присъства в човешкия организъм, но в козметиката е съвсем различно.

Веществото с това название на етикета на крема е на 100% синтезиран продукт. По-точно това е карбамид, който учените се научават да синтезират още в средата на 19-ти век, отваряйки нова глава в историята на органичната химия.

Фактът, че уреята оказва благоприятно въздействие на здравето и състоянието на кожата хората забелязват дълго преди получаването ѝ по химичен път. Красноречив пример за това е народният метод на лечение на изгаряния.

Как уреята е от полза за кожата

Уреята – това е хидрофилно вещество, което помага за задържане на вода в кожата. С това способностите ѝ не свършват.

1.Овлажнява и придава естествен блясък  

Средствата с урея в невисока концентрация дават на кожата изразен овлажняващ ефект. Уреята привлича вода от по-дълбоките слоеве на кожата към повърхността, благодарение на което тя се заглажда, изглежда свежа и сияеща.

2.Укрепва защитната бариера

Уреята подобрява бариерните функции на кожата, поради което в по-малка степен страда от външните фактори и е защитена от увреждания.

3.Подобрява проницаемостта на кожата

Изследвания от 2013 г. представят заключения, че уреята подобрява проницаемостта на кожата, тоест позволява друга активна съставка на козметиката да достига по-дълбоки слоеве на кожата и да действа в името на здравето и на красотата.

Затова т.нар. популярни серуми на основата на уреята в домашната грижа – те са активни и по-бързо дават очаквания резултат.

4.Изпълняват функциите на пилинга

Козметиката с урея в по-висока концентрация вече не овлажнява кожата, а е с ексфолиращи свойства. С лекота заменя пилингите, но този тип козметика не е подходяща за всеки.

От една страна, уреята наистина премахва мъртвите клетки, но от друга не е по силите да се справи със забележимите несъвършенства – хиперпигментации или нееднородни нюанси на кожата, тъй като действа щадящо. Затова при избор на пилинг все пак трябва да се консултираме с лекар.

5.Стимулира обновяването на клетките

Уреята стимулира образуването на ензими, които ускоряват обновяването на клетките на роговия слой на кожата. И същевременно не предизвиква лющене, кожата се обновява постепенно.

6.Намалява болезнените усещания

В ниска концентрация уреята включва в състава си заздравяваща и възстановяваща кожата козметика. В състава на тези продукти за красота успокоява кожата, помага за премахване на възпалението и раздразнението, намалява болезнените усещания. Затова уреята често присъства в мазилата и кремовете за борба с бръчки.

Най-често уреята влиза в състава на козметиката като овлажняващо средство. Може да присъства в кремовете и в геловете, емулсиите и серумите за лице и кожа за контура на клепачите, в кремовете и лосионите за кожата и тялото.

Ако концентрацията не е посочена, това означава, че най-вероятно не надвишава 3%.

Как да изберем крем с урея

За да разберем, че за кожата може да се направи конкретно средство, е необходимо да знаем каква е концентрацията на урея в него.

1-3%

Това са базови средства с урея, които са подходящи за ежедневно приложение. От най-голяма полза са тези за суха, обезводнена и по-зряла кожа.

Уреята в тази концентрация помага за запазване на водата вътре в кожата и стимулира нейното възстановяване и обновяване.

5-15%

Козметиката с урея в тази концентрация най-често се предлага за кожата на тялото. Предназначена е за грижа за груби участъци на кожата – колене, лакти и стъпала на краката, а също и за стимулиране обновяването на кожата на шията и на деколтето при хиперкератоза.

Тази козметика може да се препоръча от лекар. Прилага се при допълнителни курсове, доколкото тези продукти са с явно кератолитично и овлажняващо действие.