Посещението на специалист по естетична медицина може да доведе до редица неприятности. И не само с кожата, но и със зрението. Офталмолози предупреждават, че някои процедури могат да се отразят неблагоприятно на състоянието на очите.

Кои са разкрасителните процедури рискови за зрението

В стремежа си да станем по-красиви, най-важното е да не допускаме непоправима вреда на здравето. В списъка с манипулации, които могат да се отразят на състоянието на очите, има и доста популярни интервенции.

Ботокс

Една от най-популярните процедури за поддържане на по-младежка визия са инжекциите с ботокс. Процедурата предполага въвеждане на козметичен препарат на основата на силен токсин в зоната на бръчките.

Препаратът попада в мускула и блокира неговото движение. Мускулът на това място спира да работи, като блокира предаването на нервни сигнали, кожата се заглажда.

Най-проблемните зони са назолабиалната област, челото, а също и областта в непосредствена близост до очите – зоната между клепачите и на очите от външна страна.

Усложнения могат да възникнат както заради силното действие на токсина в непосредствена близост до очите, което може да предизвиква отслабване на зрението. Най-често се влошава зрението на близко разстояние, свличане на горния клепач – асиметрия, птоза, възникване на синдром на сухото око.

В редица случаи възникват и проблеми с непълното затваряне на окото, поради попадане на ботокса в нерва.

Лазерни процедури

Съществува цяла съвкупност от лазерни процедури, които имат за цел подобряване на състоянието на кожата, способстват за поддържане на нейната еластичност и младост. Но и с тяхното използване могат да възникнат проблеми.

При директно попадане в очите на лазерни лъчи е възможно да възникнат сериозни проблеми със зрението, а именно да способстват за изгаряне на ретината или роговицата.

При провеждане на процедури с лазер е много важно не само да се спазват всички необходими мерки за безопасност, сред които и специални очила, но и да се поиска информация дали апаратът, който се използва е в изправност, и дали е сертифициран.

Перманентен грим

Въвеждането под кожата на цветен пигмент позволява повече да не се прави гримиране, тъй като цветът остава постоянен на практика завинаги. За това и напоследък процедурата е много търсена.

Нанасянето на перманентен грим може да предизвика алергия към оцветяващия пигмент, и тогава да се появи оток и постоянно сълзене.

В случая с перманентния грим ефектът на плачещите очи гарантирано ще се запази поне за няколко дни, а в редица случаи може да се стигне и до възпалителен процес заради увреждане на нежната повърхност, тъй като пигментът се нанася от лигавицата на окото.

Особено опасно е поставянето на перманентен грим при наличие на херпес вирус. Всяко травмиране на кожата може да доведе до поява на обриви.

При избор на специалист, който да направи процедурата за предпочитане са проверените, понякога желанието да се спести може да струва много скъпо. Проблемът може да доведе до усложнения, резултатите от които ще бъдат непредсказуеми.

Макар и да досадно, ако се налага, е необходимо всеки ден да си правим грим, който е важно да се премахва вечер, дори е задължително. Ако се остави това може да доведе до запушване на порите, и поява на акне и комедони. Това, разбира се, няма да стане веднага, но ако постоянно си лягаме с грима, след известно време ще се появят и неблагоприятните последствия за кожата.

Миглопластика

Още една много търсена днес разкрасителна процедура – красиви и обемни мигли. Постигането само с туш или друг вид грим е невъзможно.

Обемите мигли могат не само да придадат изразителност на вашите очи, но и да станат причина за изгаряне на роговицата, заради използване на лепило, в чиито състав присъстват силни химически вещества.

Ако специалистът по миглопластика не е много опитен, е възможно да засегне с остра пинсета и окото, което да доведе до доста неблагоприятни последствия.

За това и следва умно да подходим с въпроса за своята красота и провеждане на разнообразни процедури. Ако пък нещо по време на процедурите е било не както трябва и сте получили симптоматика от страна на очите, е силно препоръчително да не се отлага с прегледа при очен лекар.