Крауроза на вулвата е доста неприятно заболяване, при което се засяга перинеума.

И ако по-рано се смяташе, че тази патология е прерогатив на жените в напреднала възраст, днес е доказано, че може да се развие и при жени в репродуктивна възраст и дори при тийнейджърки.

Но не трябва да се отчайвате, разбира се, избавянето от заболяването е завинаги е невъзможно, но е напълно реалистично да се спре процеса и да се облекчат неговите признаци.

Крауроза на вулвата – какво представлява?

Смята се за предраково състояние.

По своята същност това е патологичен процес, който се характеризира с прогресираща атрофия на външните полови органи, с бъдещо развитие на склеротични процеси – сбръчкване на срамните устни и на клитора, облитерация на влагалището, а също и признаци на невроендокринни и психоемоционални разстройства.

Атрофията на вулвата се проявява под формата на заглаждане и загуба на естествените извивки на половите органи, понижаване на еластичността, сухота и лесна ранимост – достатъчно лесно и бързо възникват язви, прорези. Освен това вулвата придобива белезникав или жълтеникав оттенък.

При бъдещо прогресиране на заболяването вулвата се деформира, клитора и срамните устни губят естествените си извивки, входа на влагалището се свива, често се стеснява и уринарния канал.

Като последица от всички изброени процеси кожата и лигавицата на вулвата започват да приличат на парче пергамент.

Причини и предразполагащи фактори за заболяването

Развитието на краурозата на вулвата е свързано основно с невроендокринни нарушения. Най-често тази патология се среща в периода преди и след менопаузата.

Също причина за заболяването в репродуктивна възраст може да стане хипофункцията на надбъбречните жлези, на яйчниците или на щитовидната жлеза.

Премахването на яйчниците в млада възраст често води до крауроза на вулвата. Освен това развитието на заболяването често се свързва със захарен диабет.

Не се отрича и ролята на инфекциите, и по-точно на продължително персистиращи в организма вируси, като например човешкият папиломен вирус или обикновения херпес.

Често причина за развитие на патологията са хроничните възпалителни процеси на органите на малкия таз – ендометрит, аднексит.

Към рисковите фактори се отнасят многобройните аборти, хормоналните контрацептиви – водят до нарушение на хормоналния фон, използването на гелове и мазила с противозачатъчен ефект.

Всичко това не само потиска нормалната микрофлора на влагалището и на вулвата, но и води до изгаряния по лигавицата.

Симптоми на крауроза на вулвата

Основното проявление на заболяването е постоянния сърбеж на вулвата. Нетърпимо парене води до нарушение на нервната система – емоционална неустойчивост, депресия, раздразнителност, лошо качество на съня или безсъние.

Често се наблюдават разстройства на системата на кръвообращението, променя се въглехидратния и мастния обмен, възниква недостиг на витамин А. Заболяването е продължително и постоянно прогресира.

Лечение на крауроза на вулвата

Лечението на заболяването е много труден процес. Първо, се назначава диета с ограничение, а желателно и с изключване на пикантни ястия, кафе, силен чай, алкохол, тютюнопушене.

Също е необходимо провеждането на терапия на съпътстващите негинекологични и гинекологични заболявания – млечница, бактериални процеси, трихомоназа. Огромно значение има локалното лечение.

Вулвата се обработва със зехтин или с масло от праскова, а водни процедури не се препоръчват. При наличие на признаци на възпаление препоръчителни са кортикостероидни мехлеми. Освен това се използват емулсии, в които се съдържат антибиотици и естрогени.