Рано или късно при всяка жена, която неотдавна е станала майка, се появява менструация.

Характерът и продължителността, както на менструалното кървене, така и на самия менструален цикъл зависят от индивидуалните особености, протичането на раждането и на бременността, и усложненията, които са възникнали в периода след раждането.

Но всяка жена трябва да бъде готова за измененията в менструалния цикъл след раждането, за да не изпуснете забременяване или заболяване.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждането

След като детето се роди, женският организъм започва отново да се променя. Изменя се функцията на всички органи и системи, тъй като по време на бременността са функционирали с удвоено натоварване.

Първо, това се отнася до ендокринната система. Активира се процес на инволюция на матката, тоест обратното ѝ развитие.

Матката, която в периода на бременността постоянно е увеличавала размерите си, започва да се съкращава и да се връща към предишните си параметри.

Първите 10 дни след раждането нейното дъно се спуска под пъпа приблизително с 1 см.

Към 1.5-2 месеца матката на практика съответства на състоянието си от преди бременността – при кърмещите жени, дори е и по-малка. Постепенно се формират вътрешен отвор и цервикален канал.

Външният отвор окончателно се затваря към 3-тата седмица след родилния период и придобива характерната форма за родилите – на цепка.

На скоростта на инволюция на матката влияят различни фактори. Огромно значение има възрастта на жената, общото ѝ състояние, как е протекла бременността, наличие на кърма и прочие.

Субинволюцията на матката – забавеното ѝ съкращаване, се наблюдава в следните ситуации:

• Паритет – много раждания в анамнезата;
• Първо раждане след 30-годишна възраст;
• Усложнено раждане;
• Несъблюдаване на режим в периода след раждането;

Тъй като след отделянето на плацентата матката отвътре представлява огромна наранена повърхност, то за нейното заздравяване е необходимо време.

Теченията, които се появяват в периода след раждането, се наричат лохии, но много жени ги смятат за менструално кървене.

Лохиите по никакъв начин не се отнасят към менструалния цикъл и са свързани с възстановяването на лигавицата на матката. Лохиите спират след 30-40 дни.

Кога започва месечния цикъл след раждането?

Възстановяването на менструацията след раждането е пряко свързано с кърменето.

Ако жената се откаже да кърми, поради някакви причини, то менструалния цикъл обикновено се възстановява след 6-8 седмици, и настъпва първата менструация след раждането.

Месечният цикъл при жените, които кърмят, не се връща през целия период на лактацията, и минимум 6 месеца, докато не започне захранване на детето.

Този факт е обусловен от действието на хормона – пролактин, който стимулира образуването на кърма и потиска хормонообразуващата функция на яйчниците.

Следователно, колкото по-рядко младата майка кърми, толкова по-малко пролактин се синтезира и толкова по-големи са шансовете яйчниците да започнат да синтезират хормони.

Първата менструация след раждането често протича на фона на ановулаторен цикъл.

Тоест съзряването на доминантен фоликул се случва, но той не се пука с последващо излизане на яйцеклетка от него, а претърпява обратно развитие – регресира.

Но невинаги се случва така, и е възможно овулация, а това означава, че съществува риск от забременяване.

Хитростта се състои в това, че жената, която кърми, не подозира за хормоналните процеси, които се случват в нейния организъм, и вместо с менструация тя се сблъсква с непланирана бременност, тъй като овулацията се случва 2 седмици преди менструалното кървене.