Какво може да означава този обезпокоителен синдром?

Какво е необходимо да направим като родители, ако изпражненията на детето са с нетипичен цвят?

Как да разберем причината за появата на кръв в изпражненията на детето

Кръвта може да изглежда по различен начин. Това могат да са тънки, алени линии или по-обилни тъмни съсиреци кръв, слуз или тъмни изпражнения, с цвят на черен въглен.

Колкото по-ярка е кръвта, толкова по-ниско се намира засегнатият отдел, колкото по-тъмен, толкова по-високо.

Тънки алени линии

Причината обикновено е алергичен протоколит, предизвикан от непоносимост към белтъка на кравето мляко.

Основно, диагнозата се развива при деца през първата година на живота им, като реакция на белтъка на кравето мляко в храненето на майката или в адаптираното мляко.

Това състояние не е опасно, лекува се с изключване на белтъка на кравето мляко от хранителния режим на майката, ако детето се кърми, или с избор на специализирана лечебна смес.

Алени капки кръв, петна по долното бельо или по тоалетната хартия

Причината е в аналните фисури. Това се случва често при деца със запек – хроничен или еднократен. Плътни, широки фекални маси, преминавайки през аналното отвърстие травмират лигавицата и кожата, като водят до напукване на тъканите в областта на ануса.

За лечение на аналните фисури е достатъчно да се реши проблемът със запека. Също могат да се използват местни противовъзпалителни, обезболяващи, препарати за по-бързо заздравяване.

При хронична форма понякога е показна хирургична интервенция.

Тъмна гъста кръв с цвят на утайка от кафе

Тази кръв е признак на кръвотечение в горните отдели на дебелото черво, обикновено се съпровожда с повърнато с такъв цвят. Състоянието не изисква незабавна хоспитализация.

Кръв под формата на слуз, от типа малиново желе.

Симптомът се среща при още едно опасно състояние – инвагинация на червата. Възниква най-често при деца до 2 години. Детето на пристъпи плаче силно за по 10-20 минути, не иска да яде.

Възможно е да започне повръщане, температурата да се повиши.

Появата на изпражнения с подобен цвят при инвагинация на червата е много опасен късен симптом, който показва, че най-вероятно е необходима хирургична интервенция по спешност.

Възпалителни заболявания на червата

Ако това е болест на Крон или язвен колит, то кръвта може да изглежда по различен начин – във вид на нишки кръв или по-обилни съсиреци.

Детето на този фон не наддава на тегло, може да се оплаква от болки в ставите, диария, болки в корема.

Необходима е в такъв случай планова консултация при личния педиатър и гастроентеролога.

Кръв в изпражненията може да се установи и при остри чревни инфекции или други заболявания, които са без непосредствено отношение към стомашно-чревния тракт, например, нарушено съсирване на кръвта.

В такъв случай е необходимо лечение на основното заболяване.

Необходимо ли е по спешност да се ходи на лекар

Ако кръвотечението е обилно, тъмно или като малиново желе, съпровожда се с повръщане и детето изглежда болно, е необходима хоспитализация по спешност.

Ако кръвта е ярка и не е обилна, и изглежда като нишки, детето е бодро, весело, нищо не го безпокои, може спокойно да се направи консултация с педиатъра.

Какво погрешка може да се приеме за кръв

Сблъскваме се най-често не с истинска кръв в изпражненията, а с нещо подобно на кръв. Това може да е цвекло, черни боровинки, банани – изглеждат като тънки кафяви нишки, понякога се приемат за паразити, спанак, броколи, различни оцветители.

Някои препарати също могат да оцветяват изпражненията в тъмен цвят – това е активен въглен, препарати, съдържащи бисмут, железни препарати.

Понякога е възможно да се сблъскаме със ситуация, когато детето е погълнало кръв. Например, носово кръвотечение или по време на кърмене, когато са напукани зърната на майката.

Кръвта в изпражненията е проявление на неопасни и поддаващи се на медикаментозно лечение състояния. Необходимо е да се помни за тревожните сигнали и своевременно да се търси медицинска помощ.