Когато в детските памперси внезапно се открие кръв, родителите е възможно сериозно да се обезпокоят, и започва паника.

Дори и леко кръвотечение при малко дете, това е плашещо, особено ако е неизвестно, каква е причината. Следва да успокоим, че ако се касае за кръв в изпражненията на кърмачета, то родителите могат да са сигурни, това е напълно нормално.

Много е важно е да се знае разликата между признаците на тази норма и извънредната ситуация.

Защо в памперса на детето може да се появи кръв

Кръв в изпражненията на детето – страшно ли е това

Обикновено на майките се обяснява как изглежда нормалното детско, преди да се изпишат от родилния ден. И всъщност, на неподготвен човек е трудно да се обясни и да свикне с факта, че черните лепкави или жълто-зелени изпражнения, това е нормално.

На майките обаче невинаги се обяснява навреме до какво могат да доведат до проблемите с червата или на какво са признак промените в консистенцията на изпражненията, ако се касае за съдържимото в памперса. Резултатът е, че когато се появи кръв, първата реакция е напълно очевидна – нещо с детето не е наред.

Ако се вземат под внимание всички фактори, касаещи здравето на бебетата в съчетание с кръвта в памперсите, в повечето случаи не е необходима неотложна медицинска помощ.

И затова при откриване на малко количество кръв в изпражненията в памперса не трябва да притесняват особено родителите. Причината все пак трябва да се изясни, и каква може да е.

Спомнете си какво е яло детето неотдавна

На първо място следва да си спомним какво неотдавна е яло детето, било то кърма или други продукти, ако вече е преминало на захранване.

Това може да е основната причина за промени в изпражненията. Според педиатрите, това, което изглежда като кръв в памперса, всъщност може да е храна, която човек е ял.

Известно е, например, че естествени оцветители в доматите, цвеклото и много други храни изменят цвета на изпражненията. Така преди да започнем да се тревожим, заради червения цвят на съдържимото в памперса, родителите трябва още веднъж да се уверят, че виновник не е кръв, а храната.

След въвеждане на плодово захранване много родители започват да се безпокоят, като виждат в изпражненията на детето тънки кафяви прожилки. Обикновено това означава, че детето за първи път е опитало банан, и това е абсолютно нормално.

Причини за поява на кръв в изпражненията на детето

Когато стане ясно, че в изпражненията наистина има кръв, необходимо е да се определи кое от няколко възможни заболявания е предизвикало кръвотеченията.

Запек

Това е най-честата причина за кръвотечения. Когато децата с всички сили се опитват да се изходят, прекомерните напъвания предизвикват малки разкъсвания в ануса, наричани анални фисури. Според публикации на изследванията на лекари от детска болница в САЩ, запекът, който води до анални фисури, е причина за 90 процента от случаите на поява на кръв в памперсите.

Кръв в кармата

При някои майки, които страдат от напукани зърна, увредени капиляри в гърдите и някои други патологии, в кърмата е възможно наличие на кръв. Когато това се случи, има вероятност в изпражненията на бебетата да се появи кръв.

Хранителна алергия

При хранителна алергия при децата може да се развие диария, която често се съпътства и от поява на кръв. Това се дължи на възпаление на дебелото черво, в резултат на което малко количество се смесва с фекалните маси.

Повечето деца, при което това се случва, има алергия към краве мляко, глутен или соя.

Чревни патологии

Това е една от по-малко вероятните причини за присъствия на кръв в изпражненията, чревните заболявания също са и една от най-опасните причини за присъствие на кръв. Тази кръв в крайна сметка се оказва в изпражненията.

Най-разпространените чревни инфекции, според данни от изследванията, сред тях са салмонелоза, стафилококи, вирусен гастроентерит и други.

Какви процедури и лечение могат да са необходими за детето

Ако се забележи кръв в изпражненията на повече от два памперса, следва да се свържем с педиатър и да научим дали е необходимо неотложно лечение или може да се разбере тактика на изчакване.

Ако причината е запек, се предписва специално меню за облекчаването му и вани за успокояване на аналните фисури.