Краве масло
Храни

Кравето масло е продукт, който се добива от краве мляко. Представлява сам по себе си концентрат на млечни мазнини /78-82%, а разтопеното – около 99%/.

Кравето масло от векове е присъствало в менюто на предците ни и никой не го е смятал за вредно. Но сега много хора отчаяно се борят с холестерол и затлъстяване.

Краве масло може да се нарича само този продукт, който е получен от прясна или ферментирала сметана и притежаващ масленост не по-малко от 82.5%. Всичко останало не е краве масло.

Емулгатори, консерванти, регулатори на киселинност, овкусители, оцветили, тоест всички „пълнители“ и „подобрители“, които се използват, за да заменят всичко естествено в състава на хранителния продукт, а това говори, че вие държите в ръцете си маргарин или нещо като заместител на маслото.

В търговската мрежа лесно може да се намери и продукт с по-малка масленост от 82.5%, но той вече не е краве масло, въпреки че на опаковката му може да е отбелязано „краве масло“ или „масло с намалено съдържание …“

Този вид масла, макар че са по-евтини, обикновено съдържат растителни транс мазнини, които са вредни за човешкия организъм.

Краве масло - полезни свойства

Млечните мазнини притежават ценни биологически и вкусови качества.

Те включват в състава си балансиран комплекс мастни киселини, съдържащи значително количество фосфатиди, и мастноразтворими витамини, имат ниска температура на топене /32-35 градуса по Целзий/ и на втвърдяване /15-24 градуса по Целзий/, а и лесно и почти напълно /90-95%/ се усвояват от организма.

Съставът на кравето масло влизат също и съдържащите се в млякото белтъчини, въглехидрати, някои водоразтворими витамини, минерални вещества и вода /тази немазна част се нарича плазма на маслото/.

Кравето масло е с висока калоричност – 730 килокалории на 100 грама и със също така усвояемост. То съдържа витамин А и D, а през летните месеци и каротин.

Тъй като млечните мазнини лесно абсорбират от организма и почти веднага от тях човек се изпълва с енергия. Ето защо сандвичът с краве масло се счита за отлична закуска, тъй като дава сила и укрепва организма.

Този млечен продукт е особено полезен за тези, които страдат от периодични нарушения в храносмилането. „Смазаните с масло“ болни стомах и дванадесетопръстник се възстановяват много по-бързо, а целебният витамин А ускорява заздравяването на язви.

Страдащите от хроничен холецистит, панкреатит и холелитиаза могат да консумират по 15-20 грама масло дневно, но не повече от 5-7 грама наведнъж.

Холестеролът е от съществено значение за образуването на биологично активни вещества, жлъчни киселини, полови хормони и някои други хормони.

Ако в женския организъм мазнините не са в достатъчно количество, се преустановява менструалния цикъл и е невъзможно зачеването.

Мазнините са съставен клетъчен компонент и са необходими за тяхното обновяване. Особено много са подобните на мазнини съединения в нервните тъкани и в главния мозък.

Поради това лошото и недостатъчно питателното хранене в ранна детска възраст причинява непоправими интелектуални нарушения.

При консумиране на недостатъчно храни богати на мазнини в училищна възраст децата трудно се концентрират, а това се отразява и на тяхната успеваемост.

В кравето масло около 40% от мононенаситените мастни киселини представляват олеиновата киселина, която се съдържа в значително количество и в зехтина.

Това съединение оказва особено благоприятно въздействие на холестерола в кръвта и подобрява липидния баланс в кръвта. Освен това олеиновата киселина потиска активността на раковия ген.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.55 40

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Кимион
Следваща публикация