Кравето масло е продукт, който се добива от краве мляко. Представлява сам по себе си концентрат на млечни мазнини /78-82%, а разтопеното – около 99%/.

Кравето масло от векове е присъствало в менюто на предците ни и никой не го е смятал за вредно. Но сега много хора отчаяно се борят с холестерол и затлъстяване.

Краве масло може да се нарича само този продукт, който е получен от прясна или ферментирала сметана и притежаващ масленост не по-малко от 82.5%. Всичко останало не е краве масло.

Емулгатори, консерванти, регулатори на киселинност, овкусители, оцветили, тоест всички „пълнители“ и „подобрители“, които се използват, за да заменят всичко естествено в състава на хранителния продукт, а това говори, че вие държите в ръцете си маргарин или нещо като заместител на маслото.

В търговската мрежа лесно може да се намери и продукт с по-малка масленост от 82.5%, но той вече не е краве масло, въпреки че на опаковката му може да е отбелязано „краве масло“ или „масло с намалено съдържание …“

Този вид масла, макар че са по-евтини, обикновено съдържат растителни транс мазнини, които са вредни за човешкия организъм.

Краве масло - полезни свойства

Млечните мазнини притежават ценни биологически и вкусови качества.

Те включват в състава си балансиран комплекс мастни киселини, съдържащи значително количество фосфатиди, и мастноразтворими витамини, имат ниска температура на топене /32-35 градуса по Целзий/ и на втвърдяване /15-24 градуса по Целзий/, а и лесно и почти напълно /90-95%/ се усвояват от организма.

Съставът на кравето масло влизат също и съдържащите се в млякото белтъчини, въглехидрати, някои водоразтворими витамини, минерални вещества и вода /тази немазна част се нарича плазма на маслото/.

Кравето масло е с висока калоричност – 730 килокалории на 100 грама и със също така усвояемост. То съдържа витамин А и D, а през летните месеци и каротин.

Тъй като млечните мазнини лесно абсорбират от организма и почти веднага от тях човек се изпълва с енергия. Ето защо сандвичът с краве масло се счита за отлична закуска, тъй като дава сила и укрепва организма.

Този млечен продукт е особено полезен за тези, които страдат от периодични нарушения в храносмилането. „Смазаните с масло“ болни стомах и дванадесетопръстник се възстановяват много по-бързо, а целебният витамин А ускорява заздравяването на язви.

Страдащите от хроничен холецистит, панкреатит и холелитиаза могат да консумират по 15-20 грама масло дневно, но не повече от 5-7 грама наведнъж.

Холестеролът е от съществено значение за образуването на биологично активни вещества, жлъчни киселини, полови хормони и някои други хормони.

Ако в женския организъм мазнините не са в достатъчно количество, се преустановява менструалния цикъл и е невъзможно зачеването.

Мазнините са съставен клетъчен компонент и са необходими за тяхното обновяване. Особено много са подобните на мазнини съединения в нервните тъкани и в главния мозък.

Поради това лошото и недостатъчно питателното хранене в ранна детска възраст причинява непоправими интелектуални нарушения.

При консумиране на недостатъчно храни богати на мазнини в училищна възраст децата трудно се концентрират, а това се отразява и на тяхната успеваемост.

В кравето масло около 40% от мононенаситените мастни киселини представляват олеиновата киселина, която се съдържа в значително количество и в зехтина.

Това съединение оказва особено благоприятно въздействие на холестерола в кръвта и подобрява липидния баланс в кръвта. Освен това олеиновата киселина потиска активността на раковия ген.