Кимионът е двугодишно растение, които принадлежи към семейство Сенникоцветни. Семената на това растение се използват като подправка, която придава на ястията пикантен вкус и приятен аромат.

Най-често с кимион се овкусяват хлебни и сладкарски изделия, а в България се използва и за придаване на аромат на различни месни блюда като пържола, сарми и пр.

Кимионът е популярна подправка в много кухни по света като например мексиканската, средиземноморската и в китайската, включително и в българската.

През средновековието кимионът е бил най-популярната и достъпна за европейците подправка. Смятало се, че хлябът с добавен кимион носи късмет.

В много от легендите от средните векове се упоменава, че всеки войник, когато отивал на военен поход носел със себе си именно този символ на късмета. Родината на кимиона е Средиземноморието.

Гърците, римляните, египтяните, персите използвали семената на това двугодишно растение за различни цели, не само като подправка за подобряване на вкуса, но и за медицински цели.

Както и всички подправки, които се използват от хиляди години, кимионът притежава лечебни свойства.

Кимион - полезни свойства

Кимионът много добре се отразява на стомашно-чревния тракт при проблеми с храносмилането. Ароматът на подправката активира слюнчените жлези, с други думи кимионът засилва апетита, което благоприятства правилно смилане на храната.

Възбуждащият ефект се дължи на това, че в състава на кимиона влиза куминовият алдехид – ароматна-органична смес също основен компонент на куминовото етерично масло.

Друга стимулираща апетита съставка на кимиона е тимолът. Под действието на това съединение се подобрява секреторната функция на стомашните жлези, които отделят киселини, жлъчка, ензими за пълното преработване на храната от стомаха и червата.

Кимионът е богат на етерични масла, магнезий, натрий, които намаляват болезнените усещания в стомаха.
Тинктурата от кимион помага при проблеми с храносмилането и избавя от газовете.

Основната причина за хемороидите е запекът, а заедно с констипацията в стомашно-чревния тракт се появяват рани, дължащи се на проблеми с храносмилането.

Благодарение на съдържанието на растителни влакна, както и противогъбичните и антимикробните си свойства кимионът действа като натурален лаксатив.

При респираторни заболявания като астма и бронхит подправката също е показна, тъй като съдържа кофеин /стимулатор/, ароматни етерични масла, които унищожават микробите, което прави кимионът отлично отхрачващо и противовъзпалително средство.

Простудата обикновено е в резултат на вирусна инфекция, която поразява организма при отслабена имунна система.

Етеричното масло от кимион спомага човек да се избави от вируса, тъй като в състава на тази подправка влизат желязо и витамин С, които укрепват защитните сили.

Подправката е много полезна и за кърмещите жени – семената на кимиона повишават секрецията на кърма благодарение на свойството на тимола да стимулира функцията на млечните жлези.

В кимиона е установено наличието на високо съдържание на калций 900 мг на 100 града – това е дневната необходима доза от макроелемент за човешкия организъм.

Подправката обогатява кърмата с калций, което е много полезно за новороденото дете.
Кимионът съдържа високи нива на желязо 66 мг на 100 грама и затова трябва задължително да се консумира от хора, които страдат от анемия или други заболявания на кръвта.

Подправката също така притежава и антиоксидантни и химиопрофилактични свойства. Семената на кимиона стимулират образуването на неутрализиращи свободните радикали и антиканцерогенни ензими.

Подправката е отличен източник на витамин Е – мастноразтворим витамин, който притежава силно изразени антиоксидантни свойства.