Повечето от нас още от детството си са слушали от своите родители, баби и дядовци колко е полезно кравето мляко. Това се дължи на факта, че в него се съдържат значителни количества витамини и минерали.

Ако ежедневно човек изпива по 0.5 л мляко, то той ще си набави голяма част от необходимите му за деня полезни хранителни вещества.

Млякото съдържа лактоза, която подобрява функцията на сърцето, бъбреците и черния дроб. Но следва да се отбележи, че има хора, обикновено в по-напреднала възраст, при които отсъства ензима на лактозата и техният организъм не е в състояние да усвоява млякото и млечнокиселите храни.

Към лактозата при тези хора обикновено се проявява внезапна алергична реакция. В кравето мляко се съдържа достатъчно количество витамин А, който благоприятства растежа на височина на децата.

Хранителна стойност на 100 грама прясно краве мляко

• Белтъчини – 3.29 грама;
• Въглехидрати – 4.71 грама;
• Захари – 5.16 грама;
• Мазнини – 2 грама, от които наситени – 1.215 грама, мононаситени – 0.533 грама, полиненаситени – 0.102 грама;
• Холестерол – 7 мг;
• Баластни вещества – 0 грама;
• Натрий – 41 мг;
• Калий – 148 мг;

Колко калории има в кравето мляко?

Да се даде отговор на този въпрос не е толкова лесно. Калоричността на млякото може да бъде различна, тъй като това зависи не само от млечната масленост, но и от фирмата производител.

Условно се приема, че енергийната стойност на 100 грама мляко е 50 килокалории, от които 36% се падат на мазнините, 38% на въглехидратите, 26% на белтъчините.

Полезни свойства

Твърденията за ползата от кравето мляко за организма са верни, тъй като голямото количество калций, което се съдържа в него, го прави изключително полезно за укрепването на зъбите и коститe.

Още от древността кравето мляко се използвало като лечебно средство при заболявания на нервната система.

Редовната употреба на млечни продукти сутрин спомага за отшумяването на сънливостта и за укрепването на психиката. Ако млякото се пие преди сън, то оказва успокояващо действие и способства за повишаване на качеството на съня.

Кравето мляко благоприятно въздейства на сърдечно-съдовата система и понижава риска от развитие на заболявания на тъканите и органите на тази система.

Американски учени доказаха, че ежедневната употреба на 1 чаша краве мляко способства за укрепване на сърдечните функции и с 37% снижава риска от възникване на инфаркт и инсулт.

Съществуват много митове за млякото и неговите свойства за увеличаване на телесната маса. Много хора се отказват да пият мляко, задавайки си въпроса „Мога ли да напълнея от млякото?“.

Например в Канада било проведено изследване, което показало, че хората, спазващи диета и регулярно пият краве мляко, могат да отслабнат с 4 килограма повече от тези, които спазват само хранителен режим за понижаване на телесното тегло.

Противопоказания

Кравето мляко не се препоръчва да се употребява от хора, страдащи от алергии, тъй като то се отнася към храните алергени и може да предизвика бронхиална астма.

Ако у човек се появят следните симптоми – кожен сърбеж, обрив, повръщане, прекомерно газообразуване, гадене, подуване на корема, то приемът на мляко трябва категорично да му се забрани.

Но ако човек има алергия към прясното мляко, това не означава, че и останалите млечнокисели продукти са му забранени, като например сиренето, кашкавала, а са описани и доста случаи, при които свръхчувствителните хора към прясно мляко, не развиват алергични реакции при употребата на кисело мляко.