Пилешкото месо съвсем заслужено заема водещо място в световната кулинарна традиция.

Благодарение на своите отличителни вкусови качества, а също и на витаминно-минералния си състав, лекарите и диетолозите препоръчват използването му не само при диетичното и лечебно-профилактичното хранене, но и в ежедневното меню.

Хората са започнали да използват като храна пилешкото месо около 3200 г. пр. н.е., когато били опитомени дивите банкивски кокошки.

Пилешкото месо и до днес не е загубило своето кулинарно значение и постоянно се търси от потребителите от всички краища на света в еднаква степен.

В повечето случаи човек без особено усилие човек може да открие няколко десетки ястия от пилешко в националната кулинарна традиция на повечето държави по света.

Следва да се отбележи, че през хилядолетното използване на пилешкото месо за кулинарни цели, са се натрупали огромен брой рецепти за приготвянето на всевъзможни кулинарни изделия, при които се използва, както цялото пиле, така и неговите части, като крилете, филето, бутчетата, а също и бедрата и гръдните му части.

Пилешкото месо обикновено се вари, пече или запържва. От гърдите на пилето се произвежда сочно филе, които също се използва в множество ястия, но поради пониженото му съдържание на мазнини принадлежи към група на диетичните храни.

В съвременния забързан свят, на най-голяма популярност сред домакините сред домакините се радват крилата и бутчетата на пилето.

Хранителна стойност на 100 грама пилешко бутче

• Белтъчини – 18.8 грама;
• Мазнини – 13.9 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Енергийна стойност – 200.3 килокалории;

Пилешкото бутче представлява нищо друго освен долната част на крака на птицата без бедрото. То се отличава с изключителна простота на приготвяне, а също и е достъпно за почти всеки българин, тъй като цената му варира от 2.50 до 3.50 лева на килограм в търговската мрежа на дребно.

Специално внимание следва да се обърне на химическия състав на пилешкото бутче, а също и на неговата калоричност. Както на цялото пиле, така и в бутчето, енергийната стойност е сравнително ниска.

Средната калоричност на пилешкото бутче е 200.3 килокалории, които се съдържат в 100 грама от него.

В състава му се съдържат значително количество животински белтъчини, които на свой ред са обогатени с незаменими за човешкия организъм аминокиселини.

Освен това в състава на пилешкото бутче се съдържат значително количество мазнини, които се натрупват под кожата на птицата.

Полезни свойства

Ползите за здравето от редовната консумация на пилешки бутчета се дължат основно на техния химически състав.

Въпреки това следва да се отбележи, че тази храна може да бъде полезна за човешкия организъм само в случай на умереното ѝ потребление в разумни количества.

Здравните експерти не препоръчват да се отдава предпочитание и често да присъства на трапезата пушено пилешко бутче. В България, обаче по-често пилешките бутчета се употребяват главно за приготвянето на различни ястия и супи, а консумацията им във пушен вид е по-скоро ограничена.

Противопоказания

Резултатите от последните научни изследвания показват, че вреда могат да нанесат на тялото пушените и печените в мазнина пилешките бутчета.

При процесът на опушване съставът на всички храни включително и на пилешкото, претърпява съществени изменения, които могат да се отразят на здравето и на нормалното благосъстояние на човека.

Както стана известно, в пушените хранителни продукти се съдържат канцерогенни съединения, които нанасят непоправими вреди на тялото.