Всеки от нас трябва да знае кръвната си група. Тази информация е важна при планиране на бременност и е незаменима в непредвидени ситуации, когато е възможно да се наложи преливане на кръв.

Но се оказва – кръвната група на човека е свързана с неговото здравословно състояние. Нима причината за възникването на болестите се крие в нашата кръв?

Как кръвната група може да влияе на риска от заболявания?

Като за начало няколко научни факта, които ще ни помогнат да разберем възможната връзка на кръвната група на човека и на риска от болести.

Особеностите на кръвната група на човека се предават по наследство, възникват в утробата на майката и не се променят през целия живот.

Кръвната група – това е описание на индивидуалните антигенни характеристики на еритроцитите. Съществуват няколко метода за диференциация на типовете кръв.

Най-известният от тях е разделението на кръвта по системата АВ0 на четири групи – 1-ва – 0-ва, 2-ра – А, 3-та – В, 4-та – АВ.

Тази система е основана на това, че кръвта съдържа или не съдържа антигените – А и В, и антитела алфа или анти-А и бета или анти-бета.

Връзката на антигените на кръвната група с развитието на различни заболявания се изучава, започвайки от 20-те години на миналия век.

Изследванията показват, че всеки тип кръв – това е особена система за защита на организма от вируси, бактерии и токсични съединения.

Антигените, прикрепени към кръвните клетки, са основните пазители на човешкия организъм. Те реагират с образуването на антитела при проникването на инфекции в човешкия организъм, и дори на някои хранителни продукти, с които ние се храним.

Разбира се, кръвната група на човека не може да се обвинява за възникването на заболяванията, но влияе на риска от развитие на едно или друго заболяване.

Кръвна група на човека и заболявания на стомашно-чревния тракт

Оказва се, че хората с първата кръвна група са в по-голяма степен предразположени към развитието на язва и на дванадесетопръстника, отколкото другите.

Рискът от развитие при тези хора е с 35% по-висок. Съществува теория, че стомахът на хората с тази кръвна група е по-чувствителен към бактерията Helicobacter pylori.

Известно е, че тази бактерия е основна причина за развитието на язвена болест, хроничен гастрит и лимфоми на стомаха.

При втората кръвна група – А, се повишава риска от гастрит с понижен киселинност, поява на камъни в жлъчните пътища и на хроничен холецистит.

Важно!

Болките на гладен стомах почти винаги са последствие от формираща се язва, която е възможно да се е развила на фона на хеликобактер пилори.

Кръвната група и злокачествените заболявания

Хората с А кръвна група може би са предразположени към остри левкози и рак на стомаха.

В кръвната група е свързана с повишен риск към тумори на дебелото черво, а АВ – с по-голям риск от рак на стомаха.

При хората с първата кръвна група ракът на дебелото черво се среща по-рядко, а прогнозата за заболяването е относително благоприятна.

Но за съжаление, пълното изследване и застраховането срещу рака е невъзможно.

Кръвната група и рискът от сърдечни заболявания

Както показват изследванията, хората с първата кръвна група, тоест с 0-ва имат повишен риск от сърдечни заболявания, отколкото останалите. По-висок е рискът при хората с 3-та и 4-та кръвна група.