Това обяснява защо сърдечно-съдовите заболявания при жените започват по-рано и протичат по различен начин.

Резултатите от изследването, проведено от група специалисти от Медицинския факултет към Харвардския университет и Медицинския център Cedars-Sinai са публикувани наскоро в рецензирано издание за кардиология.

Кръвоносните съдове на жените остаряват по-бързо

Учените анализирали данните за показателите на артериалното налягане на почти 33 000 души – 54% от тях са жени.

Измерването на кръвното се прави редовно в продължение на 43 години, от 1971 г. до 2014 г. Общо са направени почти 145 000 измервания. Възрастта на участниците е от 5 до 98 години.

Анализът показва, че при жените кръвоносните съдове, от големите артерии до малките капиляри, започват да стареят и физически да деградират в по-ранна възраст, отколкото при мъжете, и този процес протича по-бързо.

Високото кръвно може да застигне жените още на 30 години, което се отразява силно неблагоприятно на сърдечната функция.

Получените данни от новото изследване показват, че при жените не само по-рано се влошава състоянието на кръвоносните съдове, но и кръвното е доста по-високо от това на мъжете.

Това означава, че при 30-годишна жена с високо кръвно рискът от сърдечно-съдово заболяване е по-висок, отколкото при неин връстник мъж, чието кръвно също е високо.

Обрат – жените по-застрашени от мъжете от високо кръвно още в млада възраст

Предходни изследвания показват, че мъжете в по-голяма степен от жените са предразположени към хипертония. Но след 50-годишна възраст при нежния пол рискът от хипертония нараства, заради хормоналните промени, свързани с менопауза.

Много лекари са мнение, че жените просто догонват мъжете по отношение на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Новото изследване не само потвърждава, че биологията и физиологията на мъжете и жените е различна, но също показва защо жените са предразположени към определен тип сърдечно-съдови заболявания и защо това се случва в различни житейски етапи, ако се прави сравнение със силния пол.

За болестите на сърцето мъжете като цяло досега се смяташе, че са с по-голямо предразположение, затова на жените, скорошно изследване показа, че не ги изследват добре по отношение на сърдечно-съдовата система, тъй като предположението бе, че хормоните ги пазят.