Приблизително 75% от жените поне веднъж са получавали интимна гъбична инфекция или млечница, както най-често се нарича.

Мъжете се сблъскват с този деликатен проблем много по-рядко, обикновено на фона на отслабен имунитет. Сред ключовите проявления са парене и сърбеж, зачервяване на вулвата, бели течения и дискомфорт при интимна близост.

Естествено това, което ни се иска е да ги отстраним като използваме лекарство срещу млечница от най-близката аптека. Но безопасни ли са тези хапчета, можем ли сами да си ги предписваме? Опасна ли е самата млечница?

Кои са ефективните препарати при млечница

Какво предизвиква дрождевидни инфекции

Млечницата се предизвиква от микроскопична дрождовидна гъбичка Кандида.

Тази гъбичка-паразит живее почти навсякъде – по кожата и лигавиците, в храносмилателния тракт, в зоната на гениталиите.

При много жени малко количество Кандида във влагалището не дава никакви симптоми.

Някои експерти предполагат, че гъбичката се активизира при рязка промяна на хранителния режим, нарушение на нормалната флора на влагалището, тежки инфекции и други събития, които неблагоприятно влияят на местния имунитет.

Активният растеж на гъбичката предизвиква неприятни симптоми.

Повечето жени нямат сериозни здравословни проблеми, които да водят до дрождевидни инфекции, при някои все пак се установяват рискови фактори, повишаващи вероятността от развитие на млечница.

Приемът на антибиотици повишава вероятността от развитие на дрождевидна инфекция, макар и лекарствата да са предназначени за борба с бактериите, нарушение на баланса на микробите дава възможност на гъбичките за по-бърз растеж.

Използването на хормонални противозачатъчни, сред които лепенки, вагинални пръстени или противозачатъчни таблетки, също могат да увеличат риска от инфекции.

Това е свързано с факта, че някои хормонални противозачатъчни повишават нивата на естрогена в женския организъм.

Жените, страдащи от диабет, се сблъскват най-често с рецидивиращи дрождовидни инфекции, тъй като повишените нива на кръвна захар се отразяват на състава на слузта на влагалището и на вулвата, стимулира се растежа на дрожди.

Бременните жени страдат от млечница по-често, тъй като при тях по-високо нивото на естроген стимулира влагалището да образува повече гликоген. И това също повишава риска от развитие на дрождовидни инфекции.

Лекарство срещу млечница – какъв е проблемът с тяхното приложение

Днес съществуват множество разнообразни лекарства срещу млечница, които могат да се купят от всяка аптека без рецепта.

И често жените допускат една голяма грешка – практикуват самолечение, вярват на рекламите и на съветите на приятелки, статии от Интернет.

Неслучайно избраното лекарство срещу млечница може не само да не помогне, но и да навреди заради странични ефекти и индивидуална непоносимост, особено ако се прилага перорално.

Гъбичките, както и бактериите, при неправилно и често лечение стават устойчиви към лекарства. Впоследствие е по-трудно да се подбере ефективно лекарство.

Учените много години се опитват да открият ефективно лекарство, което би могло бързо да отстранява млечница. Особено важно е това за хора с отслабена имунна система – за тях гъбичките са особено опасни.

Неотдавна се появиха данни, че ограничаването на потреблението на желязо от дрождите може да доведе до тяхната масова гибел.

Изследователите провеждат експерименти с лабораторни животни, на които давали лекарство, използвано за лечение на болести на кръвта.

То понижава концентрацията на желязо в слюнката и влагалищния секрет с 4-5 пъти, като води до глад на гъбичките и рязко потискане на тяхната активност.

Резултатите са многообещаващи при отчитане на факта, че новите ефективни лекарства днес не са толкова много.

Днес съществуват само 3 основни класа клинични противогъбични препарати. Въпреки това устойчивостта на гъбичките към тях нараства, а през последните десетилетия не са се появили принципно нови лекарства срещу млечница.

Желязото е вторият най-разпространен елемент в биологичните течности, то е много важно хранително вещество, използвано от гъбичките в няколко клетъчни процеси, сред които и при образуване на енергия и "ремонт" на ДНК.

Изследователи установяват, че Candida albicans при мишки, получили описаното по-горе лечение, по-бързо се потискали от имунната система.

Може ли сами да приемаме хапчета срещу млечница

Разбира се, най-лесното е, когато заподозрем симптоми на млечница да отидем до близката аптека и да си купим хапчета, които съдържат противогъбични компоненти, които потискат активността на дрождите. Но проблемът е, че сходни симптоми могат да имат и някои алергии.

Затова първо при личния лекар за направление за специалист, който ще прецени на какво точно се дължат симптоми и ще назначи най-подходящият лекарствен препарат.