При диабет тип 2 нивата на кръвната захар понастоящем се контролират чрез правилен хранителен режим и препарати, способстващи за нейното нормализиране.

Но наскоро изследователи обявиха, че инсулинови хапчета успешно понижават нивата на кръвната захар при 180 пациенти с диабет тип 2.

Направеното откритие е наистина интригуващо, защото се предполага, че инсулинът се разпада от храносмилателните сокове в стомаха, и съответно няма смисъл да се приема орално, а това обуславя необходимостта от поставяне на инсулинови инжекции.

Но новото изследване загатва, че правилната доза инсулинови таблетки наистина е ефективна.

Най-важното е тези резултати да се проверят и да се потвърдят в допълнителни проучвания, което би означавало, че инсулиновите таблетки биха могли да намалят нуждата или изцяло да заместят инсулиновите инжекции за пациентите, страдащи от диабет тип 2.

Изследването все още не е публикувано в медицинско издание, и тези твърдения по-скоро не би трябвало да се вземат сериозно.

Но от малката израелска компания, производител на медикамента, отбелязват, че възнамеряват да предоставят за проверка получените от тях резултати.

Според директорът на компанията вече е дошъл момент, в който е сигурно, че инсулиновите хапчета са наистина ефективни.

Новите таблетки имат терапевтичен ефект благодарение на това, че са със защитно покритие, а количеството инсулин, което съдържат е доста висока доза, а това позволява, дори голяма част от него да се унищожи в храносмилателния тракт, все пак достатъчно количество от хормона да достигне кръвния поток, понижавайки нивата на кръвната захар.

При диабет тип 2 съществуващите терапии способстват за регулацията на нивата на захар в кръвта, тъй като бета-клетките на панкреаса са с отслабена функция и не генерират достатъчно инсулин след хранене.

Това състояние може да се дължи на начина на живот и генетични фактори и често може да се контролира без инсулинови инжекции.

Но в момента около 90% от близо 400 милиона души със захарен диабет по целия свят разчитат на инсулиновите инжекции, за да контролират опасно високите нива на кръвна захар.

В рамките на 28-дневно проучване, учени от израелската компания поканили за участие 180 пациенти с диабет, на които метформинът – медикамент, който се изписва на хора, страдащи от това заболяване, не им е подействал достатъчно добре.

На едната група от участващите в проучването били давани хапчета с инсулин, наречени - ORMD-0801, или плацебо, като същевременно нивата на глюкозата били наблюдавани.

Тези, които приемали такива препарати отчели понижаване на нивата на кръвната захар през нощта с 6.5%, в сравнение с плацебо групата.

Обещаващо е, че не били наблюдавани никакви сериозни нежелани реакции, както и прекомерно понижаване на нивата на кръвната захар, което е дори по-опасно от прекомерно високото.

Според представители на израелска компания 3-тата финална фаза клиничните изпитвания на препарата трябва да започнат скоро, и ако резултатите са положителни, най-накрая може на пазара да се пусне алтернатива на инсулиновите инжекции, които са единственото терапевтично средство за пациенти с напреднал диабет тип 2.

В допълнение към замяната на инжекциите с хапчета е, че тези средства могат да бъдат по-добри за пациентите, тъй като имитират пътят на естествения инсулин, който навлиза директно в черния дроб, след като бъде секретиран от панкреаса, преди да бъде използван чрез кръвния поток и да достигне до клетките.