100 дни от създаването на оперативния щаб обяви премиерът, като стана ясно, че спират редовните брифинги. На обновен сайт ще има всеки ден информация за заболелите.

Кризата с COVID-19, но България направи чудо, отчете премиерът

В Македония са над 100 новите случаи, у нас са 25 или 26, коронавирусът не е изчезнал, оперативният щаб продължава да функционира до 31 декември. Най-меките мерки и с най-добрия резултат са в България.

Задължителните маски може и да отпаднат от 15 юни, но това не е сигурно, тъй като ситуацията се променя.

Колкото по-бързо бъдат освободени хората, толкова по-добре за икономиката и за приходите в бюджет, но трябва да свикнат с това, че заболяването е опасно, няма ваксина и лекарство.

От 15 юни от 30 на 50% ще бъде максималния допустим капацитет на театрите, а за стадионите не стана ясно. По всяка вероятност ще се приложи мярката с 50% допустимо запълване на капацитета.

Премахването на брифингите е с цел чисто психологическо успокоение на нацията, за да може да тръгне икономиката, а оттам и да се увеличат приходите в бюджета, хората да не се притесняват повече, макар и те вече да претръпнаха и да не обръщат голямо внимание.

Кризата с коронавирус не е приключила, заключи премиерът и даде думата на председателя на Оперативния щаб, който от няколко седмици се появява само в четвъртък на брифингите.

Над 100 са обявени за излекувани за последните 24 часа

1174 са изследваните за изминалото денонощие, 1116 са активните, като са доста под 50%. 8 са от София са нови заразени, 7 Пазарджик, Видин, Пловдив и Русе по 1.

Потвърдени случаи на заразяване при медицински персонал достигат 270. 10,4% са от общия брой.

Нови 116 са случаи излекувани, което повече от 4 пъти повече, отколкото са новите заразени, затова и активните случаи намаляват толкова значително.

Починал е 1 мъж от Благоевград на 67 години, 141 са в болница, а 8 са в интензивно отделение, в разгара на епидемията бяха почти 8 пъти повече, до 60 достигнаха най-много.

Бум на заболели в Македония, Бразилия първа в света за 24 часа

САЩ държат първенството по брой на заразените – 1,9 млн. В Бразилия обаче са най-много новите за 24 часа – 27 000, в САЩ са 20 000.

В Европа Швеция отчита над 2000 нови заразени, а над 4000 са починали, главният епидемиолог на страната призна за допусната фатална грешка, тъй като не е предложил въвеждане на ограничения в придвижването.

В Беларус – новите заразени – 800, в страната също не бяха приети мерки за ограничаване на придвижването.

На Балканите най-много са новите заболелите Турция – 867, Румъния – отново са над 100 заразените за последните 24 часа, Македония е неприятната изненада, като премина прага от 100 нови заболели.

Гърция и Хърватия не отчитат нови случаи, не е обявена информация в системата, но това не означава, че няма изобщо потвърдени, възможно е да има забавяне в качването на данните, Албания е с 20 случая.

Над 85 000 направени PCR тестове за коронавирус

Броят на изнесените брифинги е 129. Лабораториите при откриването на първия случай са само 2, но на практика беше 1, тъй като резултатите от ВМА са потвърждавани в Националния център по заразни и паразитни болести, чиито директор е д-р Кантарджиев. Сега 32 са акредитираните лаборатории да правят PCR тестове за COVID-19.

Общият брой на лабораториите, които работят с COVID-19 у нас според последните данни е 143, като повечето правят бързите тестове.

Изследваните бройки – 93 000, а PCR-ите са 85 000, 27 600 са на 1 млн. население, това е общият брой.

Положителните проби са 3400, това е с 1000 броя повече от заразените, и се дължи на повторните PCR.

Болниците, които са приемали с COVID-19 са разполагали със 740 легла за инфекциозно болни към 26 февруари, когато е сформиран щабът със заповед на премиера.

Увеличават се с 10 пъти до 7400 на 27.03 инфекциозни легла + над 1700 интензивни легла с респиратори.

От Оперативния щаб бяха подготвили обширен анализ на това, което са свършили през изминалите 100 дни, но тъй като е отегчително изнасянето на толкова информация, те направиха кратък отчет на дейностите, както и на прогнозите.

Според председателя на Оперативния щаб тенденциите очаквани от математическите модели се оправдаха до известна степен. Целта беше поддържане на ниска заболеваемост, за да се справи здравната система с потока от нови заболели и която беше постигната.

Все пак бе посочено, че имало период, в които някои болници не само могли да поемат повече заболели както, както във Видин, например, затова и тогава е взето решение болните да се транспортират до други болници.

В Пазарджик, Сливен и Ямбол също възникнаха проблеми с осигуряване на достатъчно легла за болните, както и на медицински персонал, който да ги обгрижва.

Пикът на COVID-19, достигнат точно след Великден

Статистиката показва, че в началото на април заболеваемостта е висока, а след това се вдига смъртността, като показателят се задържа 2 седмици.

Следващият момент на пиковата заболеваемост, достигната в седмицата 20-26 април – точно след Великден, тогава са регистрирани 433 случаи нови за 1 седмица До тогава са стигани най-много 239 случая, повече такъв пик не е наблюдаван.

След това е имало известен спад, но смъртността остава на сравнително високи нива, започва да спада едва след 15 май.

В момента има кръстосване на кривите, като новите заразени намаляват, а излекуваните се увеличават, смъртността е ниска – около 10 на седмица.

Разминаване между системата на отчитане на заразените и ръчните данни

Общият брой на заразените е 2592, според националната информационна система и 2585 според националния оперативен щаб, който събира ръчно информацията.

Жени 1325 и 1260 мъже са преминали през COVID-19, 1317 са лекувани в болница, 50 души са били на апаратна вентилация, 36 от тези на апаратна вентилация са починали, 11 са екстубирани, тоест са се измъкнали от лапите на коварната ифекция.

От Софийските болници – Пирогов, ВМА и Александровска са лекувани – 396 или 30% от заболелите, основната част от потока заболели е приет от 3-те лечебни заведения.

При починалите разликата е с 1,3% в националната информационна система, 2 случая е разликата, които в момента се изясняват, предполага се, че това са от началото на април.

Разликата е заради помощния персонал, но не е медицински персонал – секретари, шофьори на линейки и технически сътрудници.

Най-честите придружаващите заболявания са диабет, хронични сърдечни и белодробни.

Сега трябва да се лекуват психическите нарушения, особено от тези, които не са си приемали лекарствата по време на извънредното положение и обстановката, която го последва.

От Оперативния щаб благодариха на кметове и на областните управители, които първо се ангажираха с осигуряването на изпълнението на мерките за справяне с COVID-19.

Резултатите от Пловдив са готови, но конкретно другата седмица

Не е приключило изследването в Пловдив, първите резултати са вече ясни, но няма да бъдат съобщени, предстои да бъдат обявени данните следващата седмица.

В Сърница има бум през последните дни, като се предполага, че това е свързано с предходните празници, което предполага нарушаването на правилата за социална дистанция.

В детските ясни и градини посещаемостта е по-ниска очакваните 50 и няма потвърдени случаи. Реално има един, но не е съвсем свързан с детските градини.

Д-р Кунчев все пак разкри, че маските вече няма да са задължителни, а ще останат само препоръчителни след 15 юни.

Университетите може би ще също ще имат възможност да подновят дейност при спазване на ограниченията, предвидени в заповедите на здравния министър.

По отношение на лечението у нас се следват всички световни тенденции. Подновяват се проучванията на хлороквина, обявиха от оперативния щаб.

Предстои да бъде направено поредното преливане на плазма, вече има 4 дози, които са дълбоко замразени във ВМА.

Не е ясно как преливането на плазма помага при COVID-19, но все пак има данни, че способства за подобряване на състоянието при развитие на по-тежки състояния.

В 6 часа сутринта може да се види информацията, която е към 2 часа от миналото денонощие. Пускането на информационната система се е забавило, тъй като е трябвало да бъдат въведени всички отрицателни проби – по ЕГН и имена, което е изключително трудоемко, това са над 80 000 души.