Повечето от нас не достигат такъв успех, щастие и свобода, какъвто желаят и заслужават.

Тези хора се задоволяват с много по-малко, отколкото са способни да имат, и изпитват затруднения на практика във всички области на живота. Навярно не искате да попадате в подобна група?

Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат в тази насока:

1. Намерете ясна цел

Ако попитате средностатистическия българин каква е неговата цел в живота, навярно ще получите в отговор озадачен поглед или пък – нещо от рода, че не знае. А вие какво бихте отговорили?

Средностатистическият човек принципно, не само българин, не може да формулира цел на живота си.

Не е способен да назове убедителни аргументи в отговор на въпроса какво го кара да се събужда всяка сутрин и прави ли всичко, което зависи от него за изпълнение на мисията, заради която е дошъл на тази земя.

Ако нямате житейска цел, планирайте тази седмица конкретно време и го използвайте, за да обмислите и да си формулирате такава.

Запишете я на лист хартия и окачете този лист там, където винаги ще я виждате. И помнете – ако сте си поставили много по-мащабна цел, отколкото настоящите ви проблеми, те ще започнат да ви изглеждат съвсем не толкова значителни, и вие с лекота ще ги преодолеете.

2. Спрете да правите изключения

Една от най-разпространените, макар и по-малко известните причини за посредствеността – това е желанието да се правят изключения.

Ние постъпваме така погрешно, предполагайки че всеки направен от нас избор и всяка постъпка влияят единствено на конкретния момент или обстоятелство.

Например, можете да си помислите, че когато пропускате от време на време тренировка, отлагате проект или хапвате неполезен фастфуд, не е кой знае какво, тъй като всичко може да се оправи на следващия ден.

Но правите грешка, когато смятате, че пропускането на тренировка ви влияе само днес и следващият път непременно ще направите правилния избор.

3. Намерете начин да отчитате своите успехи и поражения

Връзката между отчетността и успеха е неопровержима. На практика всички наистина успешни хора – от ръководителите на корпорации до професионалните спортисти и президента на САЩ – всички те се отчитат пред някого.

Именно това им дава сили да правят това, което се изисква, и съответно постигат нужните резултати, дори ако желаят да се захванат с нещо друго.

Без отчетност по света би имало много повече професионални спортисти, постоянно пропускащи тренировки, и изпълнителни директори, които по цели дни си играят на телефона.

Отчетността означава отговорност за собствените действия или резултати пред някого другиго.

4. Сменете посредствения кръг на общуване

Изследванията показват, че всеки човек на практика представлява нещо средно от 5-те човека, с които прекарва по-голямата част от времето си.

Следователно, това с кого прекарвате времето си може би е единственият важен фактор, определящ качеството на вашия живот, а също и какъв човек ще станете.

Ако в обкръжението ви са мързеливи, скучни, постоянно оправдаващи своето безсмислено съществуване хора, неизбежно и вие ще станете един от тях.

5. Променете живота си точно сега

Възможно е най-сериозната причина за посредствеността във вашия живот и нереализирания потенциал да е в това, че повечето хора не виждат нещо спешно в това да започнат да усъвършенстват.