Добре познатият в спорта и бодибилдинга креатин представлява аминокиселина /2-(метилгуадинино)етанова киселина, C4H9N3O2/и нормално се съдържа в месото и рибата, а също и в човешкото тяло в бъбреците и черния дроб.

Съхранява се предимно в мускулите, но от 1.5-2% от него ежедневно се превръща в креатинин.

След като научни изследвания установиха, че въглехидратите повишават усвояването на мускулната форма на аминокиселината, се разрастна пазара на спортните напитки, които я съдържат.

Оралната употреба на 2-(метилгуадинино)етанова киселина увеличава неговото количество в мускулите, което способства за регенерацията на аденозин трифосфат /АТФ/.

Креатинът става популярен през 1990 г. като средство за по-добри спортни постижения и за изграждането на чиста мускулна маса. Също се използва при лечението на хронична сърдечна недостатъчност и при заболявания на митохондриите.

Впоследствие се установява, че аминокиселината има ограничена полза при изпълнение на упражнения с много висок интензитет с продължителност по-малко от 30 минути.

Също така не способства за увеличаване на издръжливостта при по-слабо натоварващите, но дълги тренировки.

Кофеинът може да ограничи действието на 2-(метилгуадинино)етанова киселина по отношение на периодично изпълнявани упражнения.

Освен това аминокиселината в комбинация с кофеин и ефедрин може да предизвика появата на странични ефекти. Въпреки това са необходими повече изследвания за потвърждаване на тези взаимодействия.

От няколко изследвания, чиито резултати са официално потвърдени, се установява увеличаване на мускулната маса при използването на креатин под формата на хранителна добавка.

Въпреки това от други проведени проучвания се докладват противоречиви резултати.

Но от наличните доказателства с висока степен на сигурност може да се заключи, че C4H9N3O2 води до увеличаване на чистата мускулна маса, силата и на общата издръжливост на организма.

Изследванията подкрепят използването на 2-(метилгуадинино)етановата киселина при хора със застойна сърдечна недостатъчност.

От няколко проведени проучвания е докладвано повишаване на подобряване на ефективността и издръжливостта на сърдечния мускул.

Някои проучвания установяват ползите от използването на C4H9N3O2 като добавка към кардиоплегичния разтвор на хора, които са подложени на хирургична интервенция на коронарните артерии.

Предимствата на тази употреба се състоят в намаляване на пристъпите на анормален или нередовен сърдечен ритъм и за ограничаване на нуждата от дефибрилация.

Но са необходими допълни изследвания, които категорично да потвърдят това.

Въпреки липсата на по-ясни доказателства, някои изследвания показват, че продължителната употреба на аминокиселина още от ранните етапи на поставянето на диагнозата липса на ензим, който произвежда 2-(метилгуадинино)етановата киселина, може да благоприятства подобряването неврологичните способности.

Но преди да могат да се направят правилни изводи са необходими по-категорични доказателства.

От скорошни изследвания върху действието на креатина върху деца с разстройство на дишането, наречено апнея при недоносени, са докладвани твърде противоречиви резултати.

Необходими са по-добре структурирани проучвания, за да бъде по-добре обследвана тази взаимовръзка.

Доза

За ограничаване на ефектите на стареенето 0.3 грама на килограм телесно тегло, 2-(метилгуадинино)етановата киселина, орално, ежедневно, в продължение на 5 дни, последвани от 0.07 г/кг, също орално, за период до 79 дни.

При амиотрофична латерална склероза /АЛС/,3-30 грама от аминокиселината орално ежедневно в продължение на 7 дни до 56 седмици, в 1 или 2 отделни дози.

За увеличаване на костната плътност 0.3 гр./кг. телесно тегло, орално за 5 дни, след по 0.07 г./кг, всеки ден, през устата в продължение на 79 дни.

При хронично обструктивно белодробно заболяване 17.1-22 г. дневно, за 5 дни до 2 седмици. След това 3.76-5.7 г. ежедневно в продължение на 7 до 12 седмици.