Най-лесният начин човек да се излекува е като консумира храни, които имат мощно подхранващо и балансиращо тялото действие.

По този начин организмът се избавя от всички проблеми, които са възникнали в резултат на експозицията на замърсена храна, въздух и вода.

Въпреки това повечето хора не знаят кои са храните, които могат да пречистят и да излекуват тялото им, независимо от какво са болни.

Затова по-долу е представен топ 5 на хелатните /целебни/ храни.

Кокос

Съществуват много и различни хелатни форми на тази наистина полезна храна, които са достъпни за консумация и човек може да си набавя кокос чрез тях. Една от тези форми е кокосовото масло.

Противно на общоприетото мнение за хидрогенираните мазнини, кокосовото масло е източник на много полезни мазнини.

То съдържа лауринова киселина – важна мастна киселина, която е идентифицирана в изобилие в майчиното мляко.

И за нея е установено, че има силно антивирусно въздействие върху човешкия организъм.

Кокосовото масло също така подобрява функцията на щитовидната жлеза и не води до покачване на нивата на холестерола с ниска плътност.

Ако се употребява като допълнение към диета, включваща храни, богати на есенциални мастни киселини.

Трябва да се отбележи, че маслото от кокос съдържа каприлова киселина, която притежава силни противогъбични свойства и е много полезна за всички хора, които страдат от повишено количество кандида в стомашно-чревния тракт.

Друга хелатна форма на този плода е кокосовата вода. Богата на витамините от група В и минерали, тя лесно може да замени всяка енергийна напитка и без всички вредни нейни вредни съставки.

Въпреки това, кокосовата вода е много по-полезна за човешкото тяло, след като ферментира и се възприеме форма на кокосов кефир, за който се сочат следните предимства:

• Спомага и съответно улеснява храносмилането на всички храни;

• Тонизира червата, като повечето хора, които са започнали тази използват тази хелатна форма на кокоса, отбелязват, че вече не страдат от подуване на корема;

• Подпомага пречистването на черния дроб – хората, които пият редовно кокосов кефир отбелязват подобряване външния вид на кожата като кафявите петна, безпричинните обриви, бенките и брадавиците изчезват.

Облекчава функцията на ендокринната система, като способства пречистването на надбъбречните и щитовидната жлези, хипофизата, яйчниците или съответно тестисите.

Увеличава енергията, като човек се чувства по-бодър и свеж, дори и в края на работния ден.

• Съдържа в големи количества от някои минерали като калий, естествен натрий, който осигурява задържането на достатъчно вода в клетките, калций и магнезий, който спомага укрепването на косата, кожата и ноктите.

Няма да е пресилено да се каже, че кокосът е една най-мощните лесно достъпни хелатни храни на планетата, която спомага за пречистване на тялото.

Коноп

Семената от коноп /да не се бърка с канабис/ е друга хелатна храна, която се пренебрегва от повечето хора, може би поради липса на медийно внимание.

Едно от най-големите предимства на конопа е, че съдържа пълния набор от аминокиселини, а също така е балансиран източник на незамини мастни киселини.

Това го превръща в едно от малкото растения, източници на всички нужни на човешкия организъм аминокиселини.

Оптималното съотношение на незаменимите мастни киселини омега-3 и омега-6 в конопа, спомага за поддържането на здрава имунна система и за добрия външен вид и здравето на косата, кожата и ноктите.

Морски алги

Представляват вид морски кристали и растат в алкалните води на реките и езерата.

Ползите от тези хелатни форми са широко обхватни и включват:

• Богати са на витамин А, С, Е и В-комплекс, включващ В6 и В12;

• Съдържат естествени минерали като калций, магнезий и желязо в лесноусвоимата му форма, както и много микроелементи;

• Антиоксидантни свойства, като спомагат да отстраняването от организма на токсините и свободните радикали;

• Способстват по-лесното изхвърляне на тежките метали от организма;

Ферментирали храни

Тъй като 80% от имунната система е в червата, тъй като основно патогените попадат в тялото чрез поглъщане, ферментиралите храни са изключително полезни за храносмилателната система, тъй като:

• Представляват изключителен източник на живи пробиотици;

• Поддържат количеството на „лошите“ бактерии и гъбичките на нива, което не са в състояние да се размножават прекалено бързо;

• Осигуряват повече енергия, защото хранителните вещества са предварително смлени и по-лесно усвояеми;

• Спомагат за премахване на токсините, подмладяване на клетките и укрепването на имунната система;

• Снабдяват организма с ензими, органични киселини, витамини от група В, витамин С и витамин К.

Вода

Човешкото тяло съдържа 70-80% вода, която се съхранява предимно в клетките, които сами по себе си представляват малки водни торбички пълни с хранителни вещества.

Затова ние трябва да стремим да не пресушаваме тези водни торбички. Водата е най-ефективната метод за пречистване на тялото, за премахване на токсините и другите нежелани организми.

Чистота на водата също е много важна за това е нужно човек, ако живее в градски условия да разполага с добра система за филтрирането ѝ.