Повечето от нас смятат, че за кожата около очите е необходим отделен крем. Наистина ли за тази област трябва друго средство? Може ли за грижата за кожата около очите да се използва обикновен крем за лице?

Кожата около очите със специални потребности

Кожата около очите е без подкожна-мастна тъкан, затова е предразположена към изсушаване. Не може сама да се овлажни, трудно задържа вода. Това е и причината старческите изменения да се проявят именно в тази област.

Друга особеност на кожата е предразположеност към ранна поява на бръчки, заради активна мимика. Човек се усмихва, мига, премрежва поглед, като използва мимическите мускули около областта на очите.

Кожата там е тънка и заради активна мимика бръчки се образуват там още в млада възраст. С напредване на възрастта бръчките стават видими, дори при покой. Затова и кожата около очите изисква постоянни грижи.

Друг е въпросът, че на крема не следва да се възлагат големи надежди.

При какви проблеми може да помогне крема

Кремовете за кожата около очите обикновено са в пъти по-скъпи от обикновените за лице. Индустрията на красотата обещава, че ще помогнат за справяне и с бръчки, т.нар. гъши лапи, и с отоци под очите, и с тъмни кръгове. Дали е това така?

Ако говорим за старчески и мимически бръчки, то няма как да се заличат с козметични кремове. Има кремове филъри, които запълват бръчките, заглаждат кожата, но ефектът продължава толкова, колкото и кремът се задържа на кожата.

Има и кремове с пептиди и аргирелин – това са най-силните подмладяващи средства. Те също са с временен ефект и не могат да се сравняват по действие с ботулотоксина.

Науката все още не е открила съставка, която би обърнала процесите на стареене, и няма нито едно научно доказателство, че съставките кремовете за кожата около очите наистина са с подмладяващ ефект. Затова според него способността на крема да заглади бръчките, това е само рекламен трик.

Има и кремове, съдържащи овлажнители, например, хиалуронова киселина и глицерин, които притежават водните молекули.

Кожата се овлажнява повече, става по-еластична и визуално изглежда по-плътна. Козметични средства като овлажнители са наистина ефективни, но трябва да се използват постоянно.

С напредването на възрастта такова овлажняване няма да е достатъчно.

През 2017 г. са публикувани резултати от изследвания, които показват намаляване на загубата на вода и заглаждане на тънките бръчки след 14 дни използване на овлажняващ крем за кожата около очите. Такъв резултат се запазва около 56 дни.

Добрите овлажнители в крема действат, но само временно. Козметичните средства, които действат само в горните слоеве на епидермиса по никакъв начин не могат да повлияят на структурата и функциите на кожата.

Още един проблем, при който помагат кремовете за около очите, това са отоците.Тези средства са само отчасти ефективни.

За начало обаче трябва да се открие причината за поява на отоците под очите. Причината може да е свързана с нарушение на функцията на вътрешните органи, на водно-солевия баланс, неправилно хранене.

Що се отнася до кремовете, се препоръчват такива, които съдържат кофеин.

За да стане кремът още по-ефективен, е препоръчително да се държи няколко минути в хладилник. Със сутрешните отоци много добре се справят охлаждащите кремове.

Какъв крем е необходим за кожата около очите

Кожата около очите няма нито мастни, нито потни жлези, и сама по себе си не може да овлажни, за ежедневната ѝ грижа е необходима овлажняваща козметика.

За грижа за тази зона ще е достатъчен добър овлажняващ крем, каквито има и сред обикновените за лице.

Формулата на крема не трябва да е плътна за тънката кожа и да съдържа компоненти с дразнещо действие, тъй като средството се използва в близост до очите.

В крема трябва да има достатъчно активни вещества, но те са по-малко, отколкото в обикновения продукт за лице, за да не се предизвиква раздразнение на тази тънка и чувствителна зона.