Ваксинацията против грип у нас вече започна. Топлото време и високите почти летни температури отлагат началото на епидемичния сезон, а това означава, че все още не е късно да се вземат защитни мерки срещу вирусите, които ще съпътстват ежедневието ни.

Всяка година съставът на ваксината против грип се променя. Какви са особеностите на сезон 2019-2020 г. и какво следва да се очаква от традиционната ежегодна грипна епидемия?

Грипна епидемия – „австралийска” следа

Съставът на ежегодната ваксина се определя от експерти на СЗО, които вземат решение, като изхождат от резултатите на наблюденията за протичането на ежегодните грипни епидемии в Югоизточна Азия и Австралия.

На този континент зимата настъпва година с 6 месеца по-рано, тъй като е в Южното полукълбо, а заедно с нея се активират и грипните вируси.

Наблюденията за протичането на епидемията в Австралия дават възможност да се прогнозира разпространението на инфекцията в държавите, разположени и в Северното полукълбо.

За съжаление, прогнозите изобщо не са добри. През тази година в Австралия – страна с население около 24,6 млн. души, са регистрирани повече от 257 000 случаи на разболели се от грип. И става въпрос за лабораторно потвърдена диагноза.

Доста повече хора са разболелите от грип, които не са дали проби за установяване на вируса. Американските учени смятат, че и в САЩ тази година се очаква мащабна грипна епидемия.

Ваксина 2019-2020 г. – дали ще помогне

През тази година съставът на ваксината е променен по следния начин:

  • Вирусът група А – Брисбейн дойде на мястото на миналогодишния компонент на ваксината А – Мичиган.
  • Вирусът от група А /Н3N2/ - щам А – Канзас замени миналогодишния А – Сингапур.
  • Вирус от група В – щам В/Виктория и В/Ямагата остават непроменени от миналата година. Използвани са техните линии В/Колорадо и В/Пукет съответно.

Щамът В/Пукет представлява линия на В/Ямагата и влиза в състава само на 4-валентната ваксина.

В САЩ всички ваксини, в състава на които влиза обикновена доза от щамовете грип, са 4-валетни. А тези, които се предлагат по нашите аптеки са в два варианта – 3 и 4-валентни.

За грипната епидемия през тази година FDA одобри нов препарат за лечение на грип – балоксавир марбоксил. Приема се само до 48 часа след поява на първите симптоми.

В края на септември експертите от Консултативната група на СЗО излязоха с препоръки да се  замени компонентът на ваксината H3N2 и компонентът от линията на грипа В Виктория.

На мястото е предложено да се въведе в състава на ваксината А/South Australia/34/2019 и щамът от линията на грип В Виктория – B/Washington/02/2019.

Тези препоръки се основават на наблюденията за разпространението на вируса на грипа, които се водят от февруари до септември. СЗО съобщава състава на ваксината през пролетта, но ситуацията постоянно се променя. Сега става ясно, че с голяма степен на вероятност ще преобладават малко по-различни щамове.

Ще сработи ли ваксината против грип

Означава ли, с оглед на последните препоръки, че ваксината против грип, която вече е произведена и с която активно се имунизира населението, е безполезна? Разбира се, че НЕ.

Сходни щамове могат да осигурят кръстосана защита или най-малкото да понижат риска от развитие на усложнения при вече разболял се човек. Затова дори и у нас да дойде друг щам на вируса от група В от линия Victoria, ваксината ще осигури защита.

Също в състава на ваксината влиза щамът на вируса от група А – H1N1, а разновидност на този вирус на грипа често води до тежко протичане на болестта и предизвиква различни усложнения. И вирусите от тази група са виновни за повечето летални случаи.

Накрая, дори най-новите препоръки не са гаранция, че посочените щамове ще преобладават у нас. Точно да се прогнозира какви точно вируси ще са опасни в текущия епидемичен сезон е невъзможно.

Всяка ваксина против грип – това е попълване на „библиотеката” от антитела на тялото. Увеличават се шансовете за бърза и ефективна защитна реакция на организма.