Учени от Южнокорейския университет в Сеул обявиаха, че съществуващите вируси на свинския и птичия грип вече се смесват с вируса на кучешкия грип.

Как мутациите на кучешкия грип ще го направят опасен за хората

Възможно е от тази комбинация да се появи опасен за хората щам на вируса, който ще се разпространява сред тях с голяма скорост.

В рамките на 10-годишни изследвания специалисти установиха, че свинският грип днес бушува в Китай и разорява свиневъдните форми, като прави месото негодно за хората.Този щам, а също и щамовете на птичия грип могат да се смесят с други видове грип при домашни животни.

Потенциална заплаха представлява кучешкият грип CIV, който не е опасен за самите кучета, но убива 40% от заразените с него котки и е много заразен порове.

При смесването му с вирусите на птичия и на свинския грип може да се получи като нов щам на кучешки грип CIVmv.

При отчитане на разпространението на кучетата сред хората, а също и фактът, че хората не са боледували и все още нямат защитни механизми за борба с него, именно щамът от „най-добрите приятели на човека” може да се окаже причина за една от най-опасните пандемии.

Това означава, подчертават изследователите, че кучетата и котките трябва да бъдат обект на особено внимание от страна на учените, които се занимават с изучаването на грипа.

И добре би било още от сега да се заемат с разработването на ваксина срещу кучешки грип, да не се изчаква поява на смесен вариант.

Защо е опасен кучешкият грип

Разпространението на грипни вируси сред кучета е опасно, поради факта, че генетичното разнообразие при тях е почти също толкова високо както и сред хората.

Това повишава значително вероятността вирусът да мутира и да започне да заразява и хората, да се приспособява към нови видове бозайници.

Учените установили 16 вида грип при кучета в Китай и всички те съдържат фрагменти от H3N8, който е заразен за кучета и за коне, това е същинският кучешки грип.

Освен това се съдържат фрагменти от свински грип и щама Хонконг, който разболява и хората. Това е признак за надигащата се опасност за човека от разновидностите на кучешкия грип.