Изследването, проведено съвместно с учени от Чехия, САЩ и Испания, има за цел да изясни как влияе на здравето на сърцето домашният любимец, и по-точно кучето. Наблюденията са направени в чешкия град Бърно и са с продължителност повече от 6 години.

Здраво сърце, когато има куче у дома

В периода от януари 2013 до декември 2014 г. учените събирали информация за здравето и за социално-икономическото положение на повече от 2000 жители на Бърно и продължили с наблюденията.

Планира се на всеки 5 години, до 2030 г., да се направи анализ на данните и междинни заключения.

Първият от тези междинни анализи включва информация за 1769 мъже и жени на възраст от 25 до 64 години, които никога не са страдали от сърдечно-съдови заболявания.

За всеки било изчислено, колко точки събира по скалата фактори, които влияят на състоянието на сърдечно-съдовата система – индекс на телесната маса, хранене, ниво на физическа активност, пушене, нива на артериалното налягане и общото ниво на холестерол.

Първоначално изследователите сравнили резултатите на стопаните на домашни любимци и с тези, които нямат такива.

След това направили сравнения между стопаните на кучета и на други домашни животни, а също и на тези, които нямат такива животни.

42% от участниците имали домашни животни, а 24% от тях имали кучета.

Оказва се, че домашният любимец се отразява благоприятно на здравето. При такива хора с голяма степен на вероятност се наблюдавало високо ниво на физическа активност, правилно хранене и идеални показатели на кръвната захар.

Най-идеални показатели във всяко отношение, отразяващи състоянието на сърдечно-съдовата система, били регистрирани при стопаните на кучета, без значение възраст, пол и ниво на образование.

За здраво сърце дълги години трябва да си вземем куче

Данните потвърждават хипотезата, че за поддържане на здравето на сърцето и на кръвоносните съдове трябва да се замислим как да си вземем куче, което ще ни принуди да водим по-активен начин на живот.

Ако имаме куче волю-неволю трябва да го вадим навън, без значение дали е студено или топло, да се движим, да играем, а също и да му чистим. Това също е физическа активност.