Жена от Уелс навреме открива, че е болна от рак, благодарение на своите кучета, които усетили странна миризма от нейните гърди.

Как кучетата усещат, че нещо застрашава здравето на стопаните

През септември 2018 г. 65-годишната Линда Манкли, жителка на Уелс забелязва, че немските овчарки Бея и Ания, започват да се държат странно.

Кучетата постоянно душели гърдите на своята стопанка и дори се навирали в тях. Никога преди това те не били правели нещо подобно, това било много странно и кара жената да си помисли, че нещо не е наред. Домашни любимци спасяват живота на своята стопанка.

Жената отива на преглед в близката болница, правят ѝ изследване на гърдите. Лекарите съобщават на Манкли, че страда от агресивна форма на рак на гърдата, и туморът вече е засегнал лимфните ѝ възли.

Кучетата продължавали да се държат странно, докато жената не минава и третият курс химиотерапия.

Когато Бея и Ания спират да я душат, жената разбира, че химиотерапията е минала успешно, и ракът е победен.

Необичайното поведение на кучетата може да е признак на опасност

Смята, че нейните любими кучета са я спасили от смърт, тъй като тяхното странно поведение я кара да си направи изследване и да разпознае рака в начални стадии.

Сега Манкли се подлага на химиотерапия веднъж на 3 седмици профилактично, за да се предотврати връщането на болестта, предвид агресивния ѝ характер.

За подобен случай бе съобщено и за жена от САЩ, която своевременно открива раков тумор, благодарение на своето куче, което постоянно души корема ѝ и си слага муцуната в него. Откриват ѝ 3-ти стадий на рак на яйчниците.

Изглежда раковите клетки на тумора отделят специфична миризма, която силното обоняние на кучето улавя.

Животните няма как да направят връзка между тази особена миризма и развитието на рак на гърдата. Но може би на инстинктивно ниво усещат, че тази миризма може да е признак на застрашаващо живота на тяхната стопанка състояние.

Кучетата се привързват силно към своите стопани опитват да подскажат, когато усещат, че нещо може би лошо ще се случи с тях.