Биолози откриха начин да защитят клетките на вътрешното ухо от увреждащото въздействие на силните звуци.

Резултатите от изследване, проведено от екип от учени от Университета на щата Айова и от Вашингтонския университет.

Как силната музика на слушалките неусетно води до оглушаване

Професор Стивън Грин и неговите колеги създават вещество, което може да предотвратява развитието на кохлеарна синаптопатия.

Този тип загуба на слуха, който наричат още и скрито оглушаване, често се наблюдава при хора, които редовно се подлагат на въздействието на много силни звуци, например, рок-музиканти или войници, или при редовно слушане на много силна музика със слушалки.

Въпреки нормалното ниво на слуха в условията на тишина, хората с кохлеарна синаптопатия трудно разпознават какво се говори в условията на шум.

Това е свързано с разрушаването на синапсите – връзките на сензорните космести клетки на вътрешното ухо с невроните на слуховия нерв, които предават звуковата информация в мозъка.

Смята се, че твърде силните звуци разрушават синапсите безвъзвратно, и нормалният слух не се възстановява никога.

Изследователите се установили, че за нарушаване на процеса на предаване между синапсите са виновни определени рецептори – струпвания на молекули, на повърхността на слуховите неврони.

Както показват, експериментите с мишки, избирателното блокиране на тези рецептори с помощта на вещество, получило название IEM-1460, води до предотвратяване на разрушаването на синапсите под въздействието на силни звуци.

Как химическо вещества може да ни предпази от скрито оглушаване

Действието на IEM-1460 било сравнено с химически слушалки, които предпазват слуха от вредното въздействие на шума, но не пречат да слушаме други звуци.

Експериментите с хора предстоят, учените смятат, че IEM-1460 могат да се използват като профилактика на оглушаване на хора, които са принудени да се излагат дълго време на много високи нива на шум.

Повечето от съвременните младежи, които злоупотребяват с използването на слушалки, не подозират, че със силната музика вредят сериозно на слуха си.

Повечето ще усетят неблагоприятните последствия на този свой вреден навик в по-късна възраст, затова е препоръчително да ограничат слушането на силна музика до определени рамки.