ЕмбриоГен – това е среда за култивиране на ембриони от последно поколение. Благодарение на уникалния състав на тази течност качеството на лечение на безплодие съществено се повиши.

Специалистите препоръчват използването на тази методика за жени над 35-годишна възраст, а също и от пациентките, имащи в анамнезата си спонтанно прекъсване на бременността и неуспешни инвитро процедури.

Култивирането на ембриони в средата ЕмбриоГен е един от най-важните етапи на изкуственото оплождане. С помощта на пункция от яйчниците на жената се извличат яйцеклетки.

При стандартния метод ин витро се смесват с най-активните сперматозоиди, а при методът ИКСИ лекарят самостоятелно извършва процедурата по оплождане на клетките.

Етапи на развитие

16-20 часа след пункцията ембриологът може да подбере клетките, преминали в стадий на презигота. На втория зиготата се разделя на 2 самостоятелни клетки.

На този етап се прави оценка на техните размери и форма.

Следващите денонощия се смятат решаващи, тъй като през това време протича процесът на естествен подбор, при който слабите ембриони изостават в развитието си, а силните достигат 6-8 равни клетки с прозрачна цитоплазма и липса на безядрени фрагменти.

В продължение на много години именно в този момент се е извършвала трансплантацията в матката, но с откриването на нов състав на хранителна среда се появи и възможност за още по-продължително лабораторно култивиране за увеличаване на случаите на положителен изход от процедурата по изкуствено оплождане.

На четвъртия ден продължава делението и уплътняването на клетките, а на петото денонощие започва тяхната диференциация – едни образуват плода, а други сформират плацентата.

Много специалисти са убедени, че именно на този етап следва да се присади ембриона, тъй като при естествено оплождане именно през този период той попада от маточната тръба в матката.

Тогава вече лекарят може да избере най-силните екземпляри с цел избягване на потенциално опасна многоплодна бременност.

Предимства на средата Ембриоген

През 2011 година на медицинската общност беше представена нова технология ЕмбриоГен. Това събитие беше предшествано от едни от най-големите изследвания в областта на изкуственото оплождане.

В него участвали пациентки на различна възраст, провеждащи лечение в клиники в Швеция и Дания. Много от жените вече се били опитвали да забременеят със стандартни инвитро процедури.

Участниците били разделени на 2 групи. Изкуственото оплождане на жените от първата се осъществявало с помощта на технологията ЕмбриоАсист, а от другата – с използване на Ембриогена.

Резултатите от изследването показали, че новата смес от вещества се проявила много по-ефективно, тъй като се увеличили успешните случаи на изкуствено оплождане, тоест настъпила бременност.

За постигането на тези потресаващи резултати спомогнало изменението в състава на хранителната среда – добавено било веществото GM-CSF, открито в организма на жените в началните етапи на бременността.

Установено било, че нивото на това съединение влияе пряко върху процеса на износване на плода. Поради тази причина култивирането на ембриони в ЕмбриоГен много по-често води до поява на бял свят на здраво бебе.

Като се има предвид тежката демографска картина у нас и тенденциите ѝ за влошаване в следващите години и наличието на повече от 200 хиляди двойки, които искрено желаят да имат деца, но не могат, поради репродуктивни проблеми, тази нова технология е добре дошла за тях.

За съжаление, цената ѝ е все още висока и това ограничава достъпността ѝ за средностатистическия българин.