Какво е квашиокор?

Квашиокор представлява заболяване, което се причинява от недостига или пълната липса на белтъчини в храната на децата. Клиничното състояние е вид белтъчно недохранване, което широко разпространено в държавите от развиващия се свят.

Кърмачетата и децата, които в тропичните и субтропичните климатични области в Африка, Азия и Южна Америка са изложени на най-голям риск от развитие на това заболяване, поради голямата бедност в държавите от тези региони.

Но имайки предвид тежкото финансово състояние на една значителна част от населението на България – над 1 млн. души живеят под прага на абсолютната бедност, тоест разполагат с по малко от 55 лева месечно и българските деца също до известна степен са изложени на риск от белтъчен недоимък.

Всяка клетка ни състои от белтъчини. Те са незаменим елемент на всяко хранене и осигуряват регенерацията и производството на нови клетки.

В тялото ни, когато то е добро здравословно състояние тези процеси се извършван постоянно. Протеините също така са изключително важни за растеж по време на бременността и детството.

Храните, които съдържа протеини са:

  • Месо, мляко, сирене;
  • Риба, яйца, соя;
  • Боб, ядки, семена;
  • Някои видове зърнени храни.

Терминът „квашикор“ произлиза от дума, която се използва в Гана и която в буквален превод означава болест на бебе, свалено от гърдата.

Болестта обикновено възниква, когато бебето бъде отбито от богатата на белтъчини храна на майката и постепенно преминава към бедна на протеин, най-често на въглехидрати. В повечето развиващи се страни богатите на белтъчини са недостъпни за една голяма част от населението.

Какви са симптомите?

Един от основните симптоми на квашиокор при деца е подутието на тялото. Те могат да изглеждат подути и подпухнали, особено в областта на лицето, стомаха и крайниците. Този оток обикновено се дължи на задържането на излишни течности в тъканите и може да доведе до значително увеличение на телесното тегло на детето.

Децата с квашиокор също често са слаби и раздразнителни. Забелязва се отстъпване на тяхната активност и енергия. Те могат да изпитват умора и неудобство. Състоянието на детето може да влияе на неговата способност да се концентрира и да изпълнява ежедневни задачи.

В много случаи кожата на децата, страдащи от квашиокор, започва да се лущи. Това е резултат от нарушения в кръвото и течностите в тялото и може да предизвика допълнителни дискомфорт и обезцветяване на кожата.

Косата на засегнатите деца може да стане по-рядка и да изгуби своя цвят. Това е поради липсата на необходимите хранителни вещества и влага, които се доставят до косата и скалпа чрез кръвоносната система. Резултатът е слаба и безжизнена коса.

Ако квашиокорът не се лекува своевременно, той може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Един от тях е подуване на черния дроб.

Това е усложнение, при което черният дроб се увеличава в размер и става подути. Това може да доведе до нарушаване на функцията на черния дроб и може да изисква оперативно лечение.

Друга опасност, свързана с квашиокор, е загубата на течности от кръвта, въпреки че детето може да има оток. Това е поради нарушаването на нормалната циркулация на кръвта в тялото и може да доведе до сериозни проблеми с органите и системите на организма.

Също така, квашиокор може да доведе до значително забавяне на растежа на детето. Недостигът на необходимите хранителни вещества и енергия може да забави физическия и психически развой на децата, което може да има дългосрочни последици.

За децата с квашиокор съществува и риск от тежки инфекции, поради отслабената имунна система. Това може да доведе до постоянна сънливост и жълтеница, което са допълнителни симптоми на заболяването. Понижаването на телесната температура също може да бъде забелязано при децата с квашиокор.

По-ранната диагноза и лечение са от съществено значение, за да се предотвратят сериозни здравословни проблеми и компликации.

За това е важно да се консултирате с лекар при всякакви необичайни симптоми или притеснения относно здравето на вашето дете.

Лечение на квашиокор

Лечението може да се извърши и в домашна обстановка. Но е много важно да се започне незабавно лечение, тъй като в определени случая може да бъде опасно за живота на детето.

Първоначално започва с прием на повече топли течности, за да се заместят тези които тялото е загубило. Могат да се дават малки количества мляко, витамини и минерали под формата на хранителни добавки.

Цинкът ще способства за спирането на лющенето на кожата. След като отоците спаднат детето трябва да премине на високо калорична диета, която включва основно храни богати на протеини. Около 85 % от децата, които се лекуват от това заболяване оцеляват.

Повечето деца, които биват лекувани правилно и своевременно се излекуват напълно. Въпреки това ако заболяването възникне преди навършването на 2-годишна възраст на детето, обикновено растежът им се забавя.

Как да предотвратим заболяването?

Квашиокор е клинично състояние, което представлява дефицит на белтъчини в храната и затова много лесно може да бъде предотвратено като детето се храна балансирано и родителите му следят то да се храни, с храни, които са богати на белтъчини.