Lactobacillus acidophilus принадлежи към рода бактерии Lactobacillus. Тези микроорганизми могат да бъдат открити в устата, червата и влагалището.

L. Acidophilus се смята за полезен за здравето, тъй произвежда витамин К и лактаза. Въпреки това бактериите не могат да образуват много други витамини и аминокиселини.

Поради това те се намират предимно в горната част на стомашно-чревния тракт, които има по-голямо количества от тези хранителни вещества.

L. Acidophilus се използва широко в храни, като кисело мляко и други млечни продукти, и във ферментирали соеви продукти, като мисо - соева паста и темпе.

Тези бактерии са едни от най-често използваните пробиотици, микроорганизми, използвани за подобряване на здравето.

Пробиотиците са различни от пребиотиците, които са сложни захари, които могат да поддържат растежа на „добрите“ бактерии в чревния тракт. Думата „синбиотик“ означава, че продуктът съдържа пробиотик и пребиотик.

Съществуват достатъчно доказателства, че L. Acidophilus ефективно средство за лечение на вагинални инфекции.

Въпреки това изследванията са противоречиви относно използването на тези бактерии при заболявания или състояния като синдром на раздразненото дебело черво, мозъчни увреждания, астма, висок холестерол, непоносимост към лактоза или диария.

Въпреки че се смята, че е безопасно и с малко странични ефекти, оралният прием на L. Acidophilus трябва да се избягва при хора, които имат чревни увреждания, имунни проблеми или свръхрастеж на бактерии в червата.

При тези хора съществува повишен риск от това лактобацилус ацидофулус да напуснат стомашно-чревния тракт и да предизвикат полиорганна недостатъчност.

Докладвани са случаи, че някои видове Lactobacillus, като L. rhamnosus и L. Casei участват в инфекции, като абсцеси, менингити и септичен артрит.

Непотвърдени от официалните здравни органи изследвания показват, че консумацията на пробиотичен сладолед, съдържащ L. Acidophilus може да намали нивата на микроорганизмите в слюнката, които могат да са причина за появата на кариеси.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди това и да се определи самостоятелното действие на L. Acidophilus.

Съществуват солидни научни доказателства, подкрепящи използването на L. Acidophilus или кисело мляко, обогатено с тези микроорганизми, за лечение на вагинални инфекции.

Но са необходими още изследвания, за да се потвърди реалната ефективност от използването на L. Acidophilus за лечение на вагинални гъбични инфекции като кандидоза, както и за възстановяване на микроорганизмите във влагалището след лечение на инфекции.

При няколко от проучванията са използвани L. Acidophilus в комбинация с други пробиотици или хранителни добавки, като витамин Д.

От ограничено проведени изследвания се установява, че приемането на капсули, съдържащи L. Acidophilus могат да намалят инсулиновата резистетност при хора, страдащи от диабет тип ІІ.

Но за потвърждаването на този факт са необходими още изследвания.

Необходима доза

Според експертното мнение, приемът на 1X109 живи L. Acidophilus клетки, разделени на няколко дози дневно, е адекватната доза за повечето хора.

По-големите количества могат да станат причина за леки стомашни проблеми, докато ако са по-малко, водят до забавяне на храносмилането и по-слаба усвояемост на храната, което се характеризира с поява на остатъци от храна в изпражненията.

Повечето хранителни добавки, съдържащи пробиотици, се дозират въз основа на броя на живите организми, но сухото тегло също се използва в някои случаи, например 1.5 грама L. Acidophilus.

Когато бактериите се приемат под формата на добавки и едновременно се приемат антибиотици, медикаментите могат да унищожат L. Acidophilus.