Често пъти първите признаци на рак на дебелото черво са съвсем незабележими, но дават ясен сигнал за опасен процес в организма. Важното е, още в самото начало да им се обърне внимание, за да се надяваме на успешно лечение.

Коварното при болестта рак е, че в повечето случаи започва с малки симптоми. Много българи, когато в лекарския кабинет чуят диагнозата, си спомнят за доста от тях, но казват, че не са им обърнали внимание, поради динамиката на живота. Неведнъж, едва след като е поставена страшната диагноза, човек "връща лентата" около година, година и половина назад, и си спомня, че е имал особени признаци, на които не е отдал значимото.

Един от видовете рак, които протичат незабележимо в началото, е и този на дебелото черво, а през последните години все повече българи страдат от него.

Един от най-ранните симптоми, на които обикновено не се обръща внимание, е промяната във физиологичните изхождания при пациенти над 40-годишна възраст. Може да имаме по-често желание да отидем до тоалетна по голяма нужда, да получим необясним запек, или разстройство. Възможно е и редуване на запек с разстройство, а дори и това да не си се случи, трябва да внимаваме за промяна в консистенцията на изпражненията.

Друг неприятен симптом е т. нар. флатуленция или изпускане на газове, придружени с изпускане по голяма нужда.
Не рядко пъти пациентите се чувстват неудовлетворени от изхождането, но в същото време постоянно имат позиви да отидат в тоалетната.

Месеци преди да разберем, че страдаме от болестта, може да се чувстваме отпаднали или да изпитваме лесна уморяемост - нещо, от което не сме се оплаквали преди. Променя се без мотиви и начинът на хранене.

Несъмнен знак за напреднал стадий на болестта е, когато се стигне до патологични изхождания, когато в изпражненията има слуз и кръв. Това често е придружено с подуване на корема и пълна невъзможност за облекчаване. Това са сигурни сигнали, че се нуждаем от лекарска помощ.

Мнозина са тези, които в ранните стадии на болестта нямат никакви симптоми. Когато признаците се появят, те обикновено варират, в зависимост от големината и местоположението на тумора в дебелото черво. Понякога първият симптом е масиран кръвоизлив.

Скритата загуба на кръв може да причини желязодефицитна анемия. Това състояние е по-характерно за десностранните карциноми. Когато туморът е в областта на сигмата, тогава се наблюдава остра непроходимост на дебелото черво, наричана от лекарите обтурационен илеус.

Съмнения за рак на дебелото черво трябва да имаме, и когато се наблюдава повтарящо се повишение на температурата.
Симптоми за карцином на ректума са кръвта в изпражненията и ректалното кървене. Същите признаци на болестта се появяват и при някои случаи на десностранно разположените тумори. Това означава, че не може да се направи извода, че щом няма кръв, няма и рак.

Симптом за страшната болест може да бъде честият дискомфорт в коремната област, като и спазми или болка. Признак е и чувството, че червата ни не са изпразнени напълно, както и необяснимата загуба на тегло.

Кога да отидем на лекар? Ако забележим някакви симптоми на рак на дебелото черво, като на кръв в изпражненията или постоянна промяна в навиците на червата, трябва незабавно да си вземем час при лекаря. Важно е да го попитаме кога трябва да започне скрининг за рак на дебелото черво.

Според наложената практика, това се прави при навършване на 50-годишна възраст, но ако имате рискови фактори като фамилна обремененост, може и по-рано.