Много хора се оплакват, че ноктите на краката и на ръцете им се напукват или лющят, а кожата изглежда подпухнала, раздразнена и се лющи.

Често подобни симптоми са типични за гъбички на краката.

Това е специфична инфекция, възникваща в резултат на заразяване със спори от цяла група патогенни гъбички, предизвикващи онихомикоза.

Най-често в процеса се въвлича кожата на стъпалата и на ноктите на краката, по-рядко увреждането се развива в областта на ръцете.

Освен това, се предлагат специални лакове и кремове за профилактика на повторно заразяване, но доколко ли са ефективни?

Причини за инфекции

Често разрушаването на ноктите възниква на фона на онихомикоза – гъбична инфекция, увреждаща нокътната пластина и кожата около нокътя.

Подобна инфекция се развива в резултат на попадане на спори на патогенни гъбички на нокътната пластина или на кожата, като постепенно в продължение на няколко месеца се формира увреждане на тъканите.

Какви лекарства се използват за лечение на гъбички по ноктите?

Всички противогъбични лекарства, които се използват, се делят на 2 големи групи:

• За външно приложение, които се нанасят непосредствено на ноктите и на кожата на стъпалата;
• Средства за перорално приложение, които се използват за системно въздействие на инфекцията;

Външната терапия предполага използване на препарати непосредствено в зоната на активността на гъбичките – на кожата на стъпалото, между пръстите и в областта на нокътната пластина.

Лекарствата могат да са под формата на мазила и кремове, с основа гел или лак за нокти.

Възможно е използването на лепенки с противогъбична основа или с разслояващ ефект.

Препаратите притежават различна степен на проникване в нокътната пластина и кожата, имат особена методика на нанасяне.

Често преди използване на лака или гел е необходимо изпилване на част от увредения нокът с пила, която е в комплект, с предварителна обработка на кожата и на ноктите.

Допустимо е използване на лепенки или мехлеми с кератолитични свойства, те водят до премахване на увредената нокътна пластина.

Лекарствата притежават комплексен състав – комбинация от активни киселини, антисептик и противогъбичен препарат, като водят до размекване и отлепване на нокътя.

След това се премахва от нокътното ложе, едновременно се провежда лечение на подлежащите и околните тъкани. Постепенно ще порасне нов нокът.

Обработка на кожата и на ноктите – комплексни препарати

Днес се предлагат средства за комплексно въздействие на ноктите и на увредената кожа.

В техния състав влиза мехлем, с който се обработва кожата около нокътя и между пръстите, лепенка за отлепване на увредения нокът.

Има гелове и мехлеми, които се нанасят на ноктите, но паралелно с тях кожата на стъпалата също минава през обработка.

Процедурата се провежда ежедневно в продължение на 6-8 седмици, без прекъсване, за да се постигне определен успех.

Но е важно да се помни, че местната терапия и всякакви лекарства за нокти и обработка на кожата са ефективни само в началния стадий на увреждането.

Ако гъбичките се проникнали дълбоко в нокътя, само местна терапия не е достатъчна, необходимо е съчетание със системни препарати.

Обикновено това са капсули или таблетки с противогъбичен ефект, които се предписват паралелно със средствата за местно приложение.

В рамките на комплексна терапия, подбрана от лекар, притежават изразен ефект и предотвратяват рецидиви в бъдеще.