Гъбички по ноктите е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под върха на нокътя на ръцете или краката.

Когато гъбичната инфекция е по-дълбока, инфекциозните организми могат да причинят потъмняване на ноктите, удебеляване и разрушаване на техните краища. Обикновено биват засегнати не само няколко нокътя, а всички.

Ако гъбичната инфекция е лека и не притеснява засегнатия човек, не се налага лечение.

Но ако се появи болка и удебеляване на ноктите, самостоятелното лечение и медикаменти, които се отпускат без рецепта в повечето случаи са полезни. Но дори и лечението да е успешно, гъбичките в повечето случаи извършват повторна инвазия.

Гъбичките по ноктите също се наричат онихомикоза и tinea unguium. Когато микроорганизмите инфектират областите между пръстите на краката и кожата, заболяването, което предизвикват си нарича микоза /трихофития педис/.

Какви са симптомите?

Възможно е да имате онихомикоза, ако един или повече от ноктите ви са:

• Удебелени;
• Чупливи, ронливи и напукани;
• С изкривени краища;
• Твърди и без блясък;
• По-тъмен цвят на кожата под ноктите, поради отлагането на мръсотия под тях;

Инфектираните нокти могат да се отделят от нокътното легло, състояние, наречено онихолиза.

Възможно е да почувствате болка в пръстите на краката или на ръцете и е възможно отделянето на неприятна миризма.

Кога да се потърси лекарска помощ?

Препоръчително е да се потърси консултация с лекар, ако самостоятелното лечение не е било ефективно. Ако диабетик подозира инвазия на гъбичка инфекция, е наложително да потърси квалифицирана помощ.

Какви са причините?

Гъбичните инфекции по ноктите обикновено се причиняват от дерматофити. Дрожди и плесени също могат да предизвикат инфекция по ноктите.

Какви представляват гъбичките?

Гъбичките са микроскопични организми, които не се нуждаят от слънчева светлина, за да оцелеят Някои от тях имат полезно действие.

Други причиняват заболявания и инфекции.

Гъбичките:

• Обитават топла и влажна среда като басейни и душове;

• Могат да проникнат в кожата чрез микроскопични наранявания, които човек с просто око не може да различи или през малкото пространство между нокътя и нокътното легло.

• Възможно е предизвикат проблеми, ако ноктите се излагат често на топла и влажна среда.

Гъбичките се появяват по-често по ноктите на краката, отколкото по ръцете и това е отчасти така, защото:

• Ноктите на краката са ограничени в една топла, влажна и тъмна среда, като обувките, които създават най-добри условия за развитието на гъбичките.

• Пръстите на краката са по-слабо кръвоснабдени от пръстите на ръцете, което затруднява функцията на имунната система по отношение на откриването и спирането на инфекцията.

Какви са усложненията?

Тежките случаи на гъбична инфекция по ноктите може да предизвикат болезнени усещания и могат да доведат до трайни увреждания на ноктите.

И е възможно да възникнат сериозни инфекции, които да се разпространят извън ноктите на краката, ако засегнатият е с потисната имунна система поради прием на медикаменти, диабет или други заболявания.

Лечение на гъбички по ноктите

В повечето случаи самостоятелното лечение в домашни условия е ефективно. Първоначално можете да опитате да прилагате противогъбични кремове и мехлеми, които се отпускат без рецепта.

Ако забележите бели петна по повърхността на ноктите ги изпилете с пила и след това накиснете краката си в топла вода. След това подсушете ноктите и приложете медикаментозния крем или лосион.