Извън всякакви съмнения, нещастната любов възпитава душата и я обогатява. Разбитите сърца са мотивирали художници, музиканти, поети и писатели да създават шедьоври.

От друга страна, човечеството от хиляди години е търсело начин да се избави от чувствата, които могат не само да обогатяват, но и да съсипват животи.

Правени са опити опустошителната любов да се лекува с физически упражнения и с кръвопускане.

Какво предлагат съвременната невробиология и фармакология

Какво е това любов от гледна точка на физиологията

Не съществува единно определение за любов, тъй като за всеки човек това е лично и особено. Джордж Бърнард Шоу определя любовта като най-безумната, измамна и преходна от всички страсти.

В Оксфордския речник любовта се описва като силно чувство на привързаност, понякога със сексуално влечение.

От гледна точка на физиологията и на еволюцията, сложните чувства на мотивацията и привързаността, които обикновено са свързани с думата „любов”, възникват заради химични процеси в мозъка, които са необходими за продължаване на рода.

Къде се заражда любовта

Въпреки установеното мнение, любовта живее не в сърцето, а в мозъка. От гледна точка на естествения отбор, възможността за тясна връзка между двама души е възникнала на основата на инстинктивната привързаност между майки и бебета.

Подобни отношения имат ясна цел – грижа за потомството за целия период, докато е беззащитно и недостатъчно развито за самостоятелен живот.

Ако родителите се привържат един към друг и останат заедно през този важен за потомството период, то тяхното генетично наследство се подобрява.

От какво се състои любовта

Условно в любовта се разграничават следните елементи – сексуално и романтично привличан + привързаност.

Половото влечение способства за съвкупление с перспективни партньори, романтичното влечение, симпатията ни позволяват да избираме и да предпочитаме конкретен човек.

Привързаността установява дългосрочни връзки, заради които двойките си сътрудничат и остават заедно, докато техните родителски задължения не бъдат изпълнени.

Предполага се, че тези 3 елемента са биологичната основа, на която се изграждат различни варианти на сексуална, романтична и дългосрочна любов.

Лекарства срещу любов

Да, и те съществуват, и също условно могат да се разделят на 3 категории.

Лекарства срещу полово влечение

Този аспект на любовта е най-сложен, затова и лекарствата, които понижават либидото са много. Основно те влияят на нивата на тестостерона.

Този хормон се смята за най-важният определящ сексуалните желания и фактическото поведение, особено при мъжете.

В много изследвания е установено, че понижаването на нивата на тестостерона способства за намаляване на количеството маниакални еротични фантазии.

При педофилия понижаването на тестостерона способства за намаляване на маниакалните състояния.

Сред лекарствата са някои антидепресанти, блокери на андрогените, антиконвулсивните препарати и други.

Основни недостатъци са голямото количество странични ефекти и липсата на избирателност – сексуалното желание не изчезва за конкретен човек, а като цяло.

Лекарства срещу романтично привличане

При романтичното привличане е по-сложно. Това е свързано на първо място с факта, че няма ясно какво прави един човек привлекателен за друг.

Изследванията показват, че процесите, които възникват в мозъка при романтично привличане, съществено съвпадат с реакциите, свързани с обсесивно-компулсивно разстройство.

Обсесивното мислене и загрижеността за малките детайли са характерни за двете състояния.

Хората, които са се влюбили и са в първи стадий на връзката, но още не са правили секс, се установяват същите нива на специфичен белтък, който транспортира серотонин, както и при обсесивно-компулсилно разстройство.

Повторното тестване на доброволците след 12-18 месеца показва, че нивата на серотонина се връщат към нормата. Също изчезват и техните идеализирани представи за партньора.

При отчитане на заключенията от експеримента може да се предположи, че лекарствата, използвани за лечение на ОКР, могат да отслабят маниакалните мисли при първите любовни трепети.

При ОКР лечението е с инхибитори на обратното захващане на серотонина, а притъпяването на емоциите се свързва с влиянието на тези препарати върху освобождаването на допамин. 

Лекарства срещу привързаност

Много малко са доказателствата, които да потвърждават, че може напълно да се разкъса връзката между двама партньори, това се случва само по себе си.