Немски учени от Университета на Хайделберг стигат до парадоксалния извод – сваляне на показателите на холестерола в кръвния серум при диабет тип 2 може да предизвика развитие на диабетна полиневропатия.

Нервите се увреждат, ако холестеролът се сваля рязко при диабет

Дисталната симетрична полиневропатия – това е едно от най-тежките усложнения на диабет, при които се развива увреждане на нервните влакна.

В изследването взели участие 100 души диабетици. Средната възраст на участниците е 64,6 години, болшинството 68% били мъже.

Учените анализирали връзката между показателите на холестерол в кръвта и увреждане на периферните нерви с помощта на магнитно-резонансната томография на десния крак.

Оказва се колкото по-ниски са показателите на общия холестерол, нисък и висок и амплитудата на мускулната проводимост, толкова по-големи са мащабите на увреждане на периферните нервни окончания.

Понижаването на нивата на холестерола – това е един от основните методи на лечение на дислипидемия, високи стойности на мазнините в кръвта при диабет тип 2.

Получените данни, според авторите на изследването, показват, че съществува необходимост към новите методи на терапия, целта на които е по-плавно понижаване на нивата на холестерол в кръвния серум.

Новото проучване още веднъж потвърждава хипотезата, че организмът не се влияе добре от резките колебания.

Рязкото сваляне на теглото обикновено води до влошаване на здравословното състояние, същото се отнася и за холестерола.

Холестеролът пази нервите от увреждане при диабет

Високите му стойности да допринасят за влошаване на състоянието на артериите и да се повишава риска от тромбообразуване, бързото му сваляне с препарати вреди на здравето.

При диабет и постоянно високи нива на кръвната захар, които се поддържат в рамките на допустимото отклонение, във вътрешната среда на тялото се създава ново нормално, към което всички органи и тъкани се адаптират.

При въздействие, макар и с положителна цел – подобряване на здравето, когато е агресивно, не се приема добре от организма. Ефектът е сходен с диетите, с които се цели бързо отслабване.

Затлъстяването и наднормените килограми са вредни за здравето, но рязкото им сваляне е може би в по-голяма степен вредно.