Изследователите в областта на медицината винаги са обръщали голямо внимание на изучаването на животни и как помагат при лечение на редица заболявания и травми.

От хипертония до рак – животните в помощ на хората

Зоотерапия против психически заболявания

Специалисти по психическо здраве отбелязват неоценимата полза на терапията с животни в борбата с психически разстройства. Зоотерапията помага при депресия, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и при хронично безпокойство.

За профилактика и алтернативна терапия при стрес и депресия лекарите се препоръчат редовни разходки с куче на чист въздух. Това позволява на човек да се откъсне от делничните грижи, да се раздвижи и да се зареди с кислород.

Доказано е, че домашните животни помагат за подобряване на сензорното възприятие при децата, страдащи от аутизъм и хиперактивност. Когато се грижат за домашен любимец, по-добре осъзнават отговорността и възприемат обичайната жизнена рутина.

Всеки стопанин на куче, котка, заек, кон и други домашни животни усеща позитивните емоции, когато се докосне до своя любимец и общува с него.

Осъзнаването, че домашният любимец го обича безусловно и предано, повдига духа и помага за разрешаване на проблемите, които предизвикват психическите заболявания.

Целебното мъркане на котките

Котешкото мъркане и общуването с котка притежават целебни свойства. От такова приятно и благозвучно лекарство може да се понижи нивото на безпокойство, стрес, депресия, да се нормализира сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Съществува предположение, че ниските честоти на мъркане на животното, 25-50 херца, спомагат за растежа и възстановяването на костите.

Това се обяснява с факта, че котките са се научили да мъркат, за да могат сами да се справят със собствените си травми и заболявания. Неслучайно представителите на семейство Котки започват да мъркат при стрес или болка.

Официални потвърждения, че костите на стопаните на котки се възстановяват по-бързо засега няма. Но много статистически данни показват, че живеят по-дълго.

Бразилска усойница и високо кръвно

Змийската отрова отдавна се използва в медицината за производството както на противоотрови, така и за медикаменти, лекуващи различни заболявания.

Например, опасната отровна бразилска усойница – ярара или ярарака впръсква в тялото на жертвата вещество, което не позволява на кръвта да се съсирва и да се сгъстява.

Тази особеност на отровата е използвана от учените, които създават лекарство за нормализиране на кръвното налягане.

Група естествени съединения – АСЕ-инхибитори или инхибитори на ангиотензин превръщащ ензим, които се използват за лечение на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Първоначално тези лекарства са разработени от пептида, съдържащ се в отровата на бразилската усойница.

Тези съединения блокират функцията на рецепторите в човешкото тяло, след което кръвоносните съдове се свиват и предизвикват високо кръвно.

Антибиотици от панди

Големите панди или бамбуковите мечки изглеждат много мило и сами по себе си даряват положителни емоции, но освен това те притежават допълнителни полезни способности.

Организмът на бамбуковата мечка се сблъсква с много видове бактерии през целия си живот. За да не се разболява пандата, в тялото на животното се образуват няколко щама естествени антибиотици.

От кръв на панда учените успяват да получат определени съединения, за да произведат от тях мощни медикаменти, които помагат срещу редица патогенни бактерии и гъбички.

Естествените антибиотици в организма на пандата се справят с някои щамове бактерии 5-6 пъти по-ефективно, отколкото познатите ни лекарства.

Лекарство от скорпион

Освен змиите, опасни за човека отрови притежават и скорпионите. Но в някои случаи тази отрова може да е от полза.

Например, в отровата на жълтия скорпион се установява пептидът хлортоксин – това е вещество, което активно се използва за лечение на начални стадии на тумори на главния мозък.

Операциите по отстраняване на тумори са много сложни и рискови, затова естественият хлортоксин е особено ценен. Осигурява възможност за борба с онкологичните заболявания без оперативна намеса.

Сега учените изследват други токсини в отровата на скорпиона, които могат да са от полза за медицината.