Терминът емоционално прегаряне се използва основно за възрастни, като характеризира състояние на организма и на психиката. Но на подобна опасност често са изложени и учащите.

Ученето за тях изисква много големи усилия, дори и за родителите да изглежда като развлечение. В ежедневното разписание на детето, освен уроци, влизат и допълнителни занятия. Участва в различни олимпиади конкурси, както и в обществения живот на учебното заведение.

Защо емоционално прегаряне застига и децата

Признаци на емоционално прегаряне в детска и юношеска възраст

В най-голяма степен на емоционално прегаряне са подложени ученици от горните класове и студенти. Това се обяснява с нарасналото натоварване, затрудненията при учене, осъзнаването на отговорността за собственото бъдеще.

Принос има и характера на детето, отношенията в колектива, неправилното разпределение на натоварването.

Основният проблем за деца и родители е, че симптомите на прегаряне са много сходни с напълно обяснимата умора или с обикновения детски мързел:

  • Намаляване на интереса към уроците
  • Безразличие към оценките
  • Понижаване на успеха
  • Негативно отношение към училището и съучениците
  • Апатия, обижда се за глупости

Детето не може само да разбере своите усещания, а родителите не се опитват да вникнат в проблема и често го подценяват.

В резултат на подобно невнимание организмът на ученика започва да възприема ученето като стресова ситуация и съответно да реагира. Възможно е отслабване на имунитета, появяват се психосоматични заболявания.

За да успеят да определят какво все пак му има на детето, дали е емоционално прегаряне или мързел, родителите трябва да са много внимателни.

Понякога простото наблюдение на детето помага за откриване на проблеми, за които възрастните не са подозирали.

Как да различим емоционалното прегаряне на детето от мързел

Симптомите на емоционално прегаряне е възможно да напомнят на умора и мързел, разликите между тези състояния са значителни.

Пристъпите на мързел и умора не продължават много време и не обхващат всички дейности. 

Умората и депресията обикновено преминават след хубав сън, весели почивни дни или ваканция.

Мързелът може да се преодолее с усилие на волята или с интересна мотивация. Пристъпът на мързел завладява детето при необходимост да си учи уроците и да изпълнява нежелани задължения.

При разрешение да се забавлява и да практикува своето хоби мързелът изчезва и детето става бодро и весело.

Характерна особеност на емоционалното прегаряне е неговият продължителен период, незначително подобряване на състоянието след отдих, неефективност на усилията на волята.

Родителите трябва да знаят, че причина за причина за понижаване на успеха, апатия и вялост може да стане и физическото неразположение. Затова преди да се решаваме проблема с емоционалното прегаряне, трябва да заведем детето на лекар.

Понижаване на активността при децата често се наблюдава в края на зимата, началото на пролетта. Организмът се уморява, „запасът” от летни витамини привършва. В този случай помагат мултивитамините.

Как могат да помогнат родителите

Синдромът на емоционалното прегаряне при учениците сигнализира на родителите за необходимостта от сериозна морална подкрепа от тяхна страна. Особено важна е помощта на родителите за малките ученици.

Необходимо е да се понижат изискванията за оценки, да се свали част от натоварването от детето, да се спазва дневен режим, качество на сън и хранене.

Родителите трябва да намерят време да изслушат детето, да му дадат съвет и да окажат необходимата помощ.

Равнодушието може да го доведе до заболявания и агресия. Учениците от горните класове и студентите могат да намерят подкрепа у приятели. Във всеки случай е необходим човек, който да ви изслуша с искрен интерес и без обвинения.

Възможността да се изговори всичко това, има голям лечебен ефект, това помага за по-добре разбиране на натрупалите се проблеми, да се разграничат сериозните от дребните обиди и недоразумения.

Много деца се влюбват в училище за първи път, нови впечатления имат прекрасен положителен ефект. За интересно пътешествие не е задължително да се чака ваканция и отпуск. Пътуванията само за ден, които могат да се направят и през уикенда, буквално възраждат детската и младежка психика.