Италиански учени от Университета на Л’Акуила разкриха, че белтъците на стволовите клетки от околоплодните води могат да възстановят пластичността на невроните в увредените по време на инсулт участъци на мозъка.

Плазминоген – най-ефективното лекарство при инсулт

Днес най-ефективно лекарство при инсулт е тъканният активатор плазминоген. Необходимо е обаче да се инжектира не по-късно от 3 часа след появата на първите симптоми – и дори в този случай пълно излекуване може да се постигне само за 1 от 10 с инсулт.

Ако този ключов времеви промеждутък бъде пропуснат, то последствията обикновено са крайно неблагоприятни.

Учени от Италия предлагат да се използва за регенерация на увредените при инсулт тъкани амниотичната течност – околоплодни води. Стволовите клетки, които се съдържат в тях, са способни, могат да се превърнат във всеки друг вид тъкани.

Тайната /пълният комплект белтъци, които се образуват от клетките/ hAFSCs в хода на експерименти спира апоптозата /програмираната гибел на клетките/ и активира невропротекторните механизми, предпазвайки невроните и отключвайки процесите на тяхното възстановяване.

Новият метод изглежда все още твърде предварителен

Освен това, отбелязват учените, няма етичен проблем с използването на биоматериала – околоплодната течност се събира по време на амниоцентеза, амниоредукция или в процеса на секцио.

Ако този метод на лечение на инсулт бъде приложен, това ще бъде голямо облекчение, както на публичните финанси, така и на близките на всички онези, които получават инсулт и след това се инвалидизират и имат нужда от постоянни грижи.

Така представената информация за изследването изглежда все още предварителна и затова може би ще е необходимо доста време, докато започне извличането на специфични стволови клетки от околоплодните води.

Също така не е известно колко време ще отнема извличането на стволовите клетки и каква ще бъде неговата цена, за да може да се въведе като лечебна процедура, която да се заплаща от НЗОК.

Със стволовите клетки от околоплодните води ще може да се постигне огромен напредък при лечението на това тежко състояние и особено на последствията от него.