Към 2011-та година около 70% от пушачите в САЩ са твърдели, че желаят да спрат цигарите, и съвсем правилно, тютюнопушенето е водещата причина за предотвратима смърт в страната.

Сега посредством реално клинично изпитване се доказа способността на екстракта от кресон да неутрализира някои канцерогени при пушачите, предпазвайки ги така от рак.

Пушачите са с много по-висок риск от развитие на белодробен рак от останалото население, и помощта да се избавят от този вреден навик трябва да бъде основен приоритет с цел предотвратяване на онкологични заболявания при тези хора, посочва д-р Ян-Мин Юан, асоцииран директор към Раковия институт на Университета на Питсбърг.

Но отбелязва, че към никотина се развива силно пристрастяване, и затова отказването от вредния навик може да отнеме много време, и е възможно няколко пъти повторно завръщане към тютюнопушенето.

Според информацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, тютюнопушенето е с принос за 480 хиляди смъртни случая в САЩ годишно.

Почти всеки орган на тялото по някакъв начин е засегнат от тютюнопушенето, причинявайки множество заболявания. Към 2014-та 16,8% от всички хора в зряла възраст в САЩ са пушачи, което е около 40 милиона души са пушачи.

За България не разполагаме с конкретни данни, но след въвеждане на пълната забрана за пушене на обществени места, пушачите започнаха да намаляват, а и все повече българи се стремят към здравословен начин на живот, за който тютюнопушенето е напълно противопоказно.

И затова екстрактът от кресон е едно отлично средство, което може да предпази пушачите от рак, посочва д-р Ян, и освен това се понася и е нетоксично за хората.

Благоприятният ефект на растението е най-силен при пушачите, които не разполагат с ген, който да обработва токсините. За да продължат проучванията си д-р Ян и неговите колеги поканили за участие 82-ма пушачи в рандомизирано клинично изследване, по време на което доброволците приемали по 10 грама екстракт от кресон, който смесвали с 1 мл зехтин по четири пъти дневно в рамките за седмица, това една група от участниците, останали приемали плацебо.

Всички участници продължили с навика да си пушат редовно и по време на периода на тестовете.

След т.нар. период на прочистване, по време на който участниците не приемали нищо в рамките на седмица, доброволците си разменили местата – тези, които получавали плацебо, сега започнали да приемат екстракта и обратно.

Резултатите показват, че само за 1 седмица, пушачите, които приемали екстракт от кресон, намалили активацията от никотина на канцерогенния кетон на нитрозамина с 7.7%. Всъщност това вещество е открито в цигарения дим.

Освен това екстрактът от кресон неутрализира в известна степен бензена с 24.6% и акролеина – с 15.1%, като тези канцерогенни вещества са открити в цигарения дим.

Интересен е фактът, че има 2 специфични гена, които участват в генетичния механизъм, който помага на антиоксидантът глутатион да неутрализира канцерогените от тялото.

Участниците, които не разполагали с тези 2 гена имали по-голяма полза от приемането на екстракт от кресон, посочват изследователите.

По-точно неутрализацията на бензена при тях се увеличава с 95.4%, на акролеин – с 32.7%, а на кротоналдехид – с 29.8%, когато приемали кресон.

Въпреки че тези резултати са наистина обнадеждаващи, учените отбелязват, че клиничните изпитвания трябва да преминат към фаза 3, където да вземат участие стотици хора, и едва след това лечението може да се препоръча за пушачи.