Лятото е време на отпуски, пътуване до най-близко разположения плаж, ходене до вилата или на село. Жителите на големите градове се стараят да се измъкнат от жегата в климатизираните офиси и апартаменти, а през почивните дни винаги търсят възможност да избягат от нагорещения мегаполис.

Отдихът сред природата ни зарежда с положителни емоции, набавяме си висока доза витамини и повишаваме физическата активност.

Някои се къпят, играят на волейбол, други се трудят в градината на село и се надяват да похапнат пресни плодове и зеленчуци.

Някои от нас не обичат да се занимават с приготвяне на храна и затова предпочитат да си донесат готова от града на вилата, да похапнат печено месо на барбекю и да си побъбрят с приятели и близки.

Както и да решим да си прекараме времето през лятото трябва да помним какви са особеностите на летния отдих сред природата.

Предимства и недостатъци на летния отдих сред природата

Напускането на града през уикенда подобрява настроението, кара ни да се чувстваме по-добре. Полезно е да се смени обстановката, да се разсеем за малко от работата в офиса и от домашната рутина.

Съзерцанието на залези и изгреви, на горски и високопланински пейзажи доставя естетично удоволствие, започваме да размишляваме философски.

Сред природата често се появяват добри идеи. Без бързане, без стълпотворение, задръствания дават възможност да се помисли за живота, да се вземе важно решение.

Липсата на комфорт и на обичайни условия е полезно за гражданите. Учим се да се адаптираме в нови условия, осъзнава се значимостта на достиженията на цивилизацията и на прогреса – санитарен възел у дома, хладилник и климатик.

Добре е да се почива сред природата през лятото, но още по-приятно е да се върнеш след това у дома.

Когато се ходи на пикник през лятото, не трябва да взимаме със себе си много неща, обикновено е достатъчен един бански, тениски с шорти и чехли.

Водата и слънцето дават възможност да се спести от посещение на фитнес или на солариум. Плуването е много полезно занимание за хората на всякаква възраст, а витамин Д осигурява растежа и укрепването на костите, повишава се имунитета на човека.

При свободно време не се налага да се ограничава продължителността на отдиха на чист въздух през лятото.

За почитателите на нощувките под открито небе, могат да изберат най-близката планина и да нощуват на чист въздух под вековни борове или елхи.

За морските курорти разполагането на палатки на необособени за това места вече е забранено от Закона за Черноморското крайбрежие и местните власти имат право да налагат глоби на разположилите палатки.

Препоръчително е да не се прибягва до диво къмпингуване, тъй като има риск да бъдем санкционирани и проверяващи да ни развалят почивката.

Затова за предпочитане са къмпингите, където има течаща вода, ток и места за изхвърляне на отпадъци, така и тоалетни, така не се замърсява природата и прилежащата плажна ивица.

Летният отдих сред природата е съпроводен и с някои рискове. Следва да се спазват някои правила за безопасност, особено ако в компанията има деца.

При горещо време са възможни топлинни удари, слънчеви изгаряния, възможно е обезводняване. Нещастни случаи и пожари са в следствие на неправилно отношение с огъня.

Какво да НЕ правим, когато сме извън града през лятото

При горещо време много хора се чувстват неразположени, изпитват слабост, възможно е да им се завие свят. За да се избегнат подобни неприятни усещания и проблеми със здравето по-добре да се въздържаме от постоянно излагане на слънце през деня и да не преяждаме.

Преяждането в жегата с множество ястия и алкохолни напитки често завършва с интоксикация или с нещастни случаи – сърдечни пристъпи, при къпане във водоем може да се стигне и до удавяне.

Вреден, но не опасен навик на съвременния човек, през цялото време да си гледа смартфона. За него е добре да се забрави сред природата. Спират се мобилните данни и се наслаждаваме на природата и на общуването с най-близките.